Italia: O supravieţuitoare a Holocaustului şi militantă împotriva rasismului a fost pusă sub protecţia poliţiei

Italianca Liliana Segre, supravieţuitoare a Holocaustului şi militantă proeminentă împotriva rasismului hărţuită online de presupuşi simpatizanţi ai extremei drepte, a fost pusă sub protecţie de poliţia italiană, transmite joi dpa, scrie Agerpres.

Măsura, decisă miercuri şi anunţată joi de media italiene, între care ziarul Corriere della Sera şi televiziunea publică RAI, vine în contextul în care, potrivit presei, Segre primeşte zilnic în medie 200 de mesaje antisemite în social media, din partea unor negaţionişti ai Holocaustului şi a altor extremişti.

"O supravieţuitoare de 89 de ani a Holocaustului sub escorta poliţiei simbolizează pericolul cu care continuă să se confrunte şi azi comunităţile evreieşti din Europa", a scris pe Twitter ambasadorul israelian în Italia, Dror Eydar.

Liliana Segre, în vârstă de 89 de ani, este membră pe viaţă a Senatului Italiei, funcţie onorifică în care a fost numită acum aproape doi ani de preşedintele Sergio Mattarella. Ea a refuzat să comenteze decizia de a i se asigura protecţia.

"Nu vreau să fac nicio declaraţie, vreau doar să văd expoziţia", a fost citată Segre de agenţia ANSA, înaintea unei vizite la muzeul operei Scala din Milano.

Ştirea din La Repubblica privind sutele de mesaje de ameninţare la adresa Lilianei Segre a determinat Senatul italian să voteze, săptămâna trecută, în favoarea creării unei comisii speciale împotriva intoleranţei, rasismului, antisemitismului şi incitării la ură şi violenţă.

Partidele de extremă dreapta, inclusiv Liga fostului vicepremier Matteo Salvini, au fost criticate pentru că s-au abţinut de la vot, pe motiv că noua comisie ar putea impune limite libertăţii de exprimare.

Miercuri, Salvini a admis că discursul de ură în social media reprezintă o problemă "foarte serioasă", dar s-a prezentat ca fiind chiar el o victimă a acestuia, alături de Segre.

"Ameninţările pe internet, pe care le primesc în fiecare zi, sunt o ameninţare foarte gravă la adresa oricui... indiferent dacă o vizează pe Segre, îl vizează pe Salvini sau pe oricine altcineva, ameninţările sunt foarte grave", a declarat el la Roma.

Liliana Segre, care s-a născut la Milano în 1930, a fost deportată în în ianuarie 1944 în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, în Polonia ocupată de nazişti, unde tatăl său şi bunicii din partea tatălui şi-au găsit sfârşitul. Segre a fost unul dintre cei 776 de copii italieni deportaţi în lagărul morţii, dintre care au supravieţuit doar 25. În 1945 a fost transferată în lagărul de la Malchow, de unde a fost eliberată la 1 mai acel an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel