EXCLUSIV  Italia la a doua ediţie a Alpin Film Festival

Alessandro Filippini
Alessandro Filippini

Italia are o cultură a muntelui foarte bogată, cu aventuri eroice, personaje de excepție, dar și cu tradiții și literatură specifice. Este un patrimoniu de care sunt mândri și pe care au datoria de a-l face cunoscut și de a-l împărtăși tuturor. Munții italieni se mândresc cu alpiniști de renume, printre care Riccardo Cassin, Lino Lacedelli, Achille Compagnoni, Walter Bonatti, Reinhold Messner, Mauro Corona, Simone Moro, Cesare Maestri și, din rândul doamnelor, Nives Meroi, Tamara Lunger, dar și mulți alții. Acestor personalități de excepție li se datorează cucerirea celor mai înalte vârfuri ale lumii, precum K2 și alte culmi din Himalaya, Aconcagua și alte vârfuri ale Anzilor, etape fundamentale în istoria alpinismului din toate timpurile.


Institutul Italian de Cultură din București participă la cea de-a doua ediție a Festivalului de Film Alpin, care se desfăşoară între 24 şi 29 ianuarie la Brașov, Bușteni, Predeal, și propune o expoziție de fotografie din patrimoniul Muzeului Muntelui din Torino, o conferință despre alpinismul italian susținută de jurnalistul Alessandro Filippini și proiecția filmului documentar Abisul de Alessandro Anderloni.

În 25 ianuarie, la ora 14:00, laCentrul Cultural Reduta din Brașov, este programată Conferința cu proiecție video susținută de Alessandro Filippini.

Născut la Milano în 1951, Alessandro Filippini este licențiat în filosofie la Universitatea de Stat din Milano. Jurnalist profesionist, a fost redactor șef adjunct la Gazzetta dello Sport până în 2011. A scris Grande Enciclopedia dell’Olimpiade (Motta Editore) și textul pentru secțiunea Alpinism a Enciclopediei Treccani. În 2012 a fost membru în juriul concursului Piolet d’Or

 

Reinhold Messner

 

Împreună cu regizorul Fredo Valla, a realizat filmul Riccardo Cassin împlinește 100 de ani, cu Walter Bonatti și Reinhold Messner (apărut în 6 episoade pe Gazzetta.it), fiind și autorul ineditului Fratelli si diventa (Frați, devenim), un dialog între Walter Bonatti și Reinhold Messner. A colaborat, împreună cu Reinhold Messner în cadrul serilor sale de la Festivalul de Film de la Trento: în 2011 Free solo și Muntele, pericol și expoziție, în 2012 60 de ani de alpinism și în 2013 Everestul era cândva în America. Tot cu Messner a colaborat la apariția și realizarea colocviilor Quo CLIMBis? și a scris pentru Editura Mondadori Electa cartea Bonatti, fratele pe care nu știam că îl am. A coordonat pentru Gazzetta dello Sport colecția de DVD-uri Il grande alpinismo.

Walter Bonatti (1930-2011) este unul dintre cei mai renumiți alpiniști italieni. Printre numeroasele sale aventuri: escaladarea peretelui de est al vârfului Grand Capucin (1951), escaladarea de unul singur a coloanei de sud-vest a vârfului Dru (1955), cucerirea pintenului Whymper pe peretele nordic al muntelui Grandes Jorasses (1964), traseul direct pe panta de nord a muntelui Cervino în prima expediție solitară invernală (1965). A participat la expediții în afara Europei, cucerind, printre altele, vârful neatins până atunci al muntelui Gasherbrum IV (1958) împreună cu C. Mauri și contribuind la succesul expediției italiene pe K2 (1954. În 2008 Clubul Alpin Italian a recunoscut oficial rolul-cheie al lui Bonatti în cucerirea acestui vârf.

Riccardo Cassìn (1909 – 2009) a rezolvat două dintre problemele majore ale epocii sale (1930-1940) în Alpii orientali și occidentali: escaladarea peretelui de nord al vârfului de vest al muntelui Lavaredo (1935), ridicând limita curburii superioare, și escaladarea pintenului Walker pe peretele de nord al muntelui Grandes Jorasses (1938). Alte realizări importante ale sale au fost escaladările pe peretele de N-E al muntelui Piz Badile și pe marginea de S-E a muntelui Torre Trieste. A condus cu succes expediția pe Gasherbrum IV și a cucerit pintenul de sud al muntelui MacKinley (1962). În 1966 a atins vârful muntelui Elbrus, iar în 1975 a condus, fără însă a avea un succes total, o expediție pe Lhotse. A fost președinte (1951-71) al Comisiei naționale a școlii de alpinism, din 1979 membru de onoare al CAI, a scris, între altele, cartea Capocordata. La mia vita di alpinista (2001). În 2008, cu puțin timp înainte de cea de-a 100 aniversare, i-au fost dedicate  două volume: Riccardo Cassin, cento volti di un grande alpinista, de A. Gogna, L. Melesi și D. Redaelli, și Riccardo Cassin, de C. Caccia și R. Mantovani.

Numele lui Reinhold Messner, născut la Bressanone în 1944, este legat, în afară de importante escaladări, de două mari expediții pe masivul himalayan și pe Karakorum (Messner a fost primul om care a escaladat toate cele 14 vârfuri de 8000 de metri ale Terrei): în 1970 traversarea masivului Nanga Parbat (8126 m); în 1972 vârful Manaslu (8125 m) de-a lungul peretelui de sud încă neexplorat; în 1975 Gasherbrum I (8068 m).

 

Tot în 25 ianuarie, la ora 16.00, la Muzeul Județean de Istorie Brașov, este anunţat vernisajul expoziției de fotografie Privind spre Alpi. Munții din Piemonte în imagini • 1870-1940. Muzeul Național al Muntelui “Duca degli Abruzzi”.

Prezintă Veronica Lisino, conservator la Fototeca Centrului de Documentare Museomontagna


Privind spre Alpi


Privind spre Alpi, nu este doar titlul acestei expoziții; este obișnuința adânc înrădăcinată a fiecărui piemontez care, ca prin magie, ridicând ochii descoperă la orizont o perdea de culmi și de văi. Sunt munții ce înconjoară regiunea Piemont și care o caracterizează atât de bine, încât devin parte din numele regiunii înseși.

Expoziția este o propunere de a descoperi, dar și de a reflecta asupra istoriei celei mai recente a lumii, din anii 70 ai secolului al XIX-lea până în anii 40 ai secolului al XX-lea. Totul văzut prin intermediul unui număr restrâns de imagini, cu un puternic caracter evocativ, selectate din colecțiile Muzeului Național al Muntelui de la Torino. Este vorba de circa 40 de fotografii, alese din Fototeca Centrului de Documentare Museomontagna, imagini evocative, care vorbesc de la sine, povestind întâmplări, situații și schimbări.

Această expoziție este menită să invite la cunoaşterea unei părţi din magia acestui trecut. În același timp, ea prilejuieşte descoperirea acelorași locuri astăzi, trăind noi emoții și continuând să Privim spre Alpi.

Muzeul Național al Muntelui are o lungă colaborare cu lumea fotografiei. Încă din primii săi ani de existență, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, a păstrat o strânsă relație de colaborare cu documentația strânsă de membrii Clubului Alpin Italian (CAI), fondat la Torino în 1863. În ultimii ani ai secolului al XIX-lea, alpiniștii urcau pe principalele culmi ale Alpilor și, în același timp, își documentau expedițiile; apoi au urmat munți mai îndepărtați, dincolo de granițele Europei. Toate escaladele erau efectuate cu aparatul de fotografiat la îndemână. De la plăcile pe sticlă la peliculă, la diapozitive, la era digitală … un traseu lung, care se regăsește în Fototeca Centrului de Documentare al Muzeului. Se trece de la lucrări originale ale marilor fotografi din anii 80 ai secolului al XIX-lea la cele ale “artiștilor” contemporani, în încercarea de a documenta, prin intermediul fondurilor conservate, istoria fotografiei în acest domeniu.

Astăzi, structura Muzeului este aceea a unei instituții care are ca scop promovarea și studierea munților, inclusiv prin mijloace inovative. Activitatea se desfășoară în mai multe spații: Zona Expozițională, cu sălile permanente, temporare și de proiecție video; Zona de Întâlniri cu spații multifuncționale și un bar-restaurant; Zona de Documentare, foarte importantă, care reunește colecțiile Museomontagna (Centrul de Documentare, Cinemateca Istorică și Videoteca), Cisdae și Biblioteca Națională a CAI. Printre colecțiile Centrului de Documentare se remarcă Arhiva de fotografie care include peste 120 de mii de obiecte.

 

 

L'Abisso

 

În 29 ianuarie, la ora 18.00, sunteţi invitaţi la Liceul Teoretic Mihail Săulescu din Predeal la proiecția filmului documentar Abisul, regia Alessandro Anderloni (Italia, 2005).

Impresionantă, dură, cu o singură intrare, Spluga della Preta se afundă sub pajiștile Munților Lessini. Explorată pentru prima dată în 1925, a fost considerată, până în 1953, cea mai adâncă peșteră din lume. Este o peșteră care, mai mult ca oricare alta, este legată de istoria explorării speologice, unde s-au confruntat vise, idealuri, înșelăciuni și au fost experimentate noi tehnici. În puțurile sale impresionante și printre crăpăturile strâmte s-au scris unele dintre cele mai exaltante pagini ale speologiei mondiale. Doi ani de filmări, 30 de coborâri în adâncuri, peste 70 de speologi implicați în povestirea celei mai fascinante istorii a explorărilor peșterii Spluga della Preta și filmarea pentru prima dată a Sălii Negre, la peste 800 de metri adâncime fac din acest film o operă devenită deja clasică printre filmele de speologie.

Jurnalistul Alessandro Filippini, specialist în sport și munte, va prezenta filmări care povestesc pe scurt viața lui Walter Bonatti. Vor fi prezentate în special expediția pe K2 din 1954 și adevărul regăsit după nenumărate polemici. Va fi prezentat și un film cu discuția dintre Messner și Bonatti despre ideea lor de aventură și alpinism, o filmare de la aniversarea de 100 de ani a lui Riccardo Casin, cu Bonatti și Messner care se duc să-l felicite, o filmare de la petrecerea lui Bonatti de 80 de ani și una cu discursul lui Pierre Mazeaud la înmormântarea lui Bonatti. 


Alessandro Anderloni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel