EXCLUSIV  Mărturii dureroase ale românilor. Istoricul Bogdan Bucur: Ac în inimă!

Istoricul Bogdan Bucur a vorbit despre mărturiile dureroase pentru orice român din ”Sociologia proastei guvernări în România interbelică”, volumul său recent publicat.

"Ca om de ştiinţă, îmi cer scuze că mi-am permis să încerc să construiesc o frescă socială şi politică onestă a României interbelice. Eu nu cred că pot să folosească la ceva imaginile şi impresiile romanţate. Când m-am apucat de această lucrare, din păcate, nu mi-am putut imagina că aici voi ajunge. Vreau să fiu onest. Nu am ştiut. Dar practic absolut toate mărturiile, fără nicio excepţie, toate au mers în aceeaşi direcţie. Avem mărturii de o gravitate şi de o emoţie copleşitoare.

Se duc gustiștii, în 1928, dacă nu mă înşel, undeva în judeţul Câmpulung din Nordul Moldovei, la Bucovina, în localitatea Fundul Moldova. Şi îi ia de-o parte preotul din stat şi le zice cu durere în suflet: "Măi, oameni buni, dacă s-ar face azi un plebiscit în Bucovina, România Mare ar pierde-o". Evident în favoarea Austriei. Avem senzaţia aia nenorocită de ac în inimă, când membrii importanţi ai Şcolii Gusti îi scriu scrisori profesorului Gusti  - în ele atrăgeau atenţia asupra proastei guvernări - spunând: "Românii noştri au ajuns să spună că era mai bine sub unguri", a povestit istoricul Bogdan Bucur într-un interviu pentru DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel