Urmărește emisiunea live


Israelul, probleme cu țările arabe: Trebuie să se retragă!

Steag Israel
Steag Israel

Şeful diplomaţiei din Oman, Yousuf bin Alawi bin Abdullah, a îndemnat ţările arabe să ia "iniţiative" pentru a "linişti temerile" Israelului legate de viitorul acestuia în Orientul Mijlociu, suscitând critici din partea Iordaniei.

"Occidentul a oferit un sprijin politic, economic şi militar Israelului care dispune în prezent de toţi vectorii de putere (...) şi, în pofida acestui lucru, (Israelul) se teme pentru viitorul său ca ţară nearabă înconjurată de 400 de milioane de arabi", a declarat şeful diplomaţiei de la Muscat.

"Cred că noi, arabii, trebuie să fim capabili să examinăm această problemă şi să încercăm să liniştim temerile Israelului prin intermediul unor iniţiative şi al unor adevărate acorduri între Israel şi noi", a afirmat ministrul de externe cu prilejul Forumului economic mondial pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, în Iordania.

Israelul întreţine relaţii diplomatice numai cu două ţări arabe, Egiptul şi Iordania, dar în ultimele luni a acordat o atenţie mărită ţărilor din Golful Persic care împărtăşesc îngrijorarea sa cu privire la Iran, putere regională şiită şi rival istoric. În februarie, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a întâlnit cu Yousuf bin Alawi bin Abdullah, la patru luni după ce a efectuat o vizită la Muscat unde a discutat cu sultanul Qaboos.

"Israelul trebuie să facă ceea ce este necesar"

Majoritatea ţărilor arabe au făcut din rezolvarea problemei palestiniene o condiţie pentru normalizarea relaţiilor cu Israelul. Afirmaţiile ministrului de externe al Omanului au suscitat critici din partea omologului său iordanian, Ayman Safadi, prezent la dezbateri. "Dacă (Israelul) spune că nu se simte confortabil (în regiune), nu este problema mea", a spus el.

"Problema nu este că arabii trebuie să ofere garanţii (...), ci că Israelul trebuie să facă ceea ce este necesar pentru pace", a adăugat ministrul de externe iordanian.

Israelul "trebuie să se retragă din teritoriile arabe ocupate după 1967 şi să permită" crearea unui stat palestinian, a subliniat Ayman Safadi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel