Urmărește emisiunea live


Israelul îi ajută pe kurzii din Siria şi le susţine cauza în SUA (oficial)

Israelul le acordă sprijin kurzilor din Siria, loviţi de ofensiva declanşată de Turcia luna trecută, şi le susţine cauza în dialogul cu Statele Unite, deoarece îi consideră o contrapondere la influenţa Iranului, a afirmat miercuri Tzipi Hotovely, adjunctă a ministrului de externe israelian, citată de Reuters.

Kurzii au considerat retragerea a circa 1000 de militari americani din Siria drept o trădare din partea Washingtonului, cu care au fost aliaţi împotriva Statului Islamic. După ce preşedintele SUA, Donald Trump, a decis să retragă trupele din Siria, Turcia a atacat miliţia kurdă YPG, scrie Agerpres.

În 10 octombrie, premierul israelian Benjamin Netanyahu a oferit ajutoare umanitare "bravului popor kurd", susţinând că acesta se confruntă cu pericolul "epurării etnice". A fost un gest neobişnuit de dezacord cu Trump, apreciază Reuters.

Hotovely a declarat miercuri parlamentului israelian că oferta a fost acceptată. "Israelul a primit multe cereri de asistenţă, în special în domeniile diplomatic şi umanitar", a precizat ea. "Ne identificăm cu profunda durere a kurzilor şi îi ajutăm printr-o serie de canale". Reprezentanta diplomaţiei israeliene nu a dat detalii despre ajutoarele respective, arătând doar că în dialogul cu americanii "spunem adevărul nostru despre kurzi (...) şi suntem mândri că luăm poziţie alături de poporul kurd".

Reuters nu a reuşit să obţină imediat reacţii de la oficialii kurzi din Siria.

Agenţia reaminteşte că Israelul a menţinut discret din anii 1960 legături militare, de informaţii şi de afaceri cu kurzii, grup etnic minoritar în Irak, Turcia, Siria şi Iran, considerându-i un obstacol intermediar în calea unor adversari comuni. Printre aceşti adversari se află în prezent forţe susţinute de Iran în apropierea frontierelor israeliene, inclusiv cea cu Siria.

"Israelul are într-adevăr un interes evident în păstrarea forţei kurzilor şi a altor minorităţi din nordul Siriei, ca elemente moderate şi pro-occidentale", a arătat Hotovely. "Posibila prăbuşire a poziţiei kurde din nordul Siriei este un scenariu negativ şi periculos din punctul de vedere al Israelului. Este absolut clar că un astfel de eveniment ar duce la întărirea elementelor negative din zonă, în frunte cu Iranul", a explicat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel