Israelul a impus pescarilor din Gaza o limită de doar șase mile marine

Israelul a redus marţi zona de pescuit autorizată de 15 mile marine la şase mile în largul Fâşiei Gaza, supusă unei stricte blocade israeliene, după ce o rachetă a fost lansată din enclava palestiniană spre teritoriul său, informează France Presse.

Teritoriul palestinian, situat între Marea Mediterană, Israel şi Egipt, este supus de către Israel unei stricte blocade aeriană, terestră şi maritimă de peste un deceniu. Israelul a extins zona de pescuit în largul enclavei palestiniene la începutul lunii aprilie până la 15 mile marine, cea mai lungă distanţă permisă după ani de zile.

Limitele dincolo de care marina israeliană capturează sau chiar deschide focul asupra ambarcaţiunilor palestiniene variază în funcţie de tensiuni.

Potrivit Cogat, organism al Ministerului Apărării ce coordonează activităţile civile israeliene în teritoriile palestiniene, noua restricţie impusă pescarilor din Gaza va fi aplicată "până la un nou ordin". Decizia a fost luată după ce o rachetă a fost trasă luni seară din Gaza, a precizat o purtătoare de cuvânt a Cogat.

Potrivit armatei israeliene, această rachetă a aterizat în Marea Mediterană, la câţiva kilometri de coastele israeliene.

O sursă militară israeliană a acuzat Jihadul Islamic, a doua forţă armată din enclava palestiniană, că a fost la originea tirului de rachetă şi că "a luat măsuri de a submina" eforturile din ultimele săptămâni pentru a menţine o încetare a focului între Israel şi Hamas, care controlează Fâşia Gaza.

Hamas şi Israelul au purtat trei războaie începând din 2008, iar situaţia rămâne foarte volatilă. Israelul face responsabilă mişcarea islamistă pentru tot ceea ce se întâmplă în enclavă. 

Vezi și: Hamas, avertisment pentru Israel

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel