UPDATE Înțelegere Trump-Netanyahu. Deţinută turcoaică, eliberată, știre neconfirmată

Israelul a anunțat eliberarea unei militante turcoaice în urma unei solicitări din partea preşedintelui american Donald Trump, știre infirmată de oficiali de la Ankara.

UPDATE

Informaţiile potrivit cărora o femeie cu cetăţenie turcă arestată în Israel a fost eliberată ca urmare a unei înţelegeri cu Statele Unite în schimbul eliberării pastorului american Andrew Brunson din Turcia sunt 'complet nefondate', a declarat vineri un responsabil turc, relatează Reuters. Aceste declaraţii survin după ce un oficial israelian a declarat vineri că ţara sa a eliberat o presupusă militantă turcoaică în urma unei solicitări din partea preşedintelui american Donald Trump.

Știrea inițială

Declarația de eliberare a fost făcută vineri de un oficial israelian, după ce cotidianul Washington Post a informat că decizia face parte dintr-o încercare eşuată a Casei Albe de a obţine din partea Ankarei eliberarea unui deţinut american, relatează Reuters.

Israelul a expulzat-o pe Ebru Ozkan pe 15 iulie, la o săptămână după ce aceasta a fost condamnată pentru legături cu gruparea islamistă palestiniană Hamas - acuzaţii respinse de avocatul femeii. Ea a fost arestată în iunie de autorităţile israeliene în timp ce se afla în Israel cu o viză turistică. Cazul ei a provocat indignarea Turciei.

Solicitare confirmată

Washington Post a informat joi că Donald Trump i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu într-o convorbire telefonică pe 14 iulie să o elibereze pe Ozkan ca parte a unui 'schimb' privind eliberarea lui Andrew Brunson, un pastor american care a petrecut 21 de luni în detenţie în Turcia.

'Pot să confirm că a existat o astfel de solicitare din partea preşedintelui Trump', a spus un oficial israelian sub rezerva anonimatului. Andrew Brunson, care neagă acuzaţiile formulate de autorităţile turce potrivit cărora ar fi ajutat două organizaţii considerate teroriste de Ankara: Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi reţeaua predicatorului Fethullah Gulen, a fost mutat miercuri în arest la domiciliu, determinând administraţia Trump să ameninţe Turcia cu sancţiuni.

Vezi și: Trump, mesaje Twitter. Procurorul special Mueller, analiză


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel