ISIS, război. Theresa May, marele anunț

Premierul britanic, Theresa May, a declarat vineri, în faţa forţelor britanice din Cipru, că acestea ar trebui să fie mândre de ajutorul oferit pentru ''zdrobirea'' califatului declarat de către militanţii grupării Stat Islamic, relatează agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

Exprimându-se la baza RAF (Royal Air Force) din Akrotiri, în sudul Ciprului, dna May a afirmat că facilităţile din insulă au reprezentat epicentrul operaţiunilor împotriva Statului Islamic.

Astăzi, datorită în mare parte eforturilor voastre, aşa-numitul califat a fost zdrobit şi nu mai deţine teritorii importante în Irak sau Siria, a declarat Theresa May în faţa a circa 200 de membri ai RAF. Ar trebui să fiţi deosebit de mândri de această realizare, a adăugat ea.

Baza aeriană britanică de la Akrotiri a fost folosită drept punct de escală pentru atacurile împotriva Statului Islamic, care acum este în mare măsură învins după ce a încercat să înfiinţeze un stat teocratic radical, sau un califat, în teritorii cucerite în Irak şi Siria.

Trebuie să ne ocupăm în continuare direct de ameninţarea pe care ei o reprezintă încă în regiune, a afirmat dna May, stând în picioare în faţa unui avion Tornado şi a unui Typhoon, aflate în exteriorul unui hangar.

Trebuie, de asemenea, să ne concentrăm pe necesitatea de a instrui forţele de securitate irakiene pentru ca ele să ţină departe Daesh (acronimul pentru gruparea Stat Islamic), a mai spus premierul britanic.

Marea Britanie are circa 3.100 de militari staţionaţi în două complexe din Cipru. Londra îşi menţine suveranitatea pe o suprafaţă de circa 98 de mile pătrate, sau 3 %, din teritoriul Ciprului, după acordarea independenţei insulei în 1960.

RAF deţine la Akrotiri o unitate EAW (Expeditionary Airforce Wing), care oferă suport operaţiunii SHADER, numele de cod britanic pentru atacurile împotriva unor ţinte ale Statului Islamic în Irak.

Peste 1.600 de lovituri aeriene împotriva unor obiective ale Statului Islamic au fost lansate de la facilitatea respectivă începând din 2015, în cadrul unei campanii întreprinse de o coaliţie multinaţională aflată sub comanda SUA. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel