EXCLUSIV  Isărescu sau Parlamentul, cine îngenunchează primul

Hank Paulson, secretarul Trezoreriei SUA, a îngenuncheat la propriu în fața președintelui Camerei, Nancy Pelosi, în 2008. Paulson, un om cu o avere personală estimată la 700 milioane de dolari, s-a umilit pentru a putea trece o lege esențială pentru Wall Street. În România, Parlamentul trebuie să cadă în genunchi pentru ca Mugur Isărescu să vină la audieri. 

Nu menționez această realitate pentru a-l critica pe guvernatorul Băncii Naționale. În cazul său, nu e neapărat rău că are  putere, poate e chiar mai bine pentru economie. Problema este lipsa de putere a Parlamentului. Adică a reprezentanților cetățenilor care trăiesc în România. 

Înainte să dăm vina pe parlamentari pentru relele din țara asta, haideți să ne întrebăm câtă putere are legislativul, dacă o mai avea vreuna? Este drept că și parlamentarii au contribuit masiv la procesul erodării puterii pe care o primesc de la alegători. Alături de liderii autoritari, care preferă guvernarea prin referendum, de populiști și demagogi, care profită din canalizarea nemulțumirilor spre ”aleși”.

Pedepsele pentu cei care sfidează Parlamentul ar trebui să fie stipulate în lege chiar de către parlamentari. În afara unor văicăreli televizate, texte de lege care să prevadă sancțiuni nu am văzut. Dacă ar fi votată o astfel de lege, tot parlamentarii, din celalată tabără, e drept, ar fi cei care reclamă la CCR. Transferând decizia, deci puterea, către o altă instituție. De cealaltă parte, majoritatea, care nu sancționează absența miniștrilor de la audieri, ca să nu sufere la capitolul imagine, întărește modelul. Pentru câștiguri mici, de etapă, pierd pe termen lung toți reprezentanții alegătorii, adică democrația. 

Unde mai pui că Parlamentul nu vorbește pe o singură voce, spre deosebire de orice altă instituție, fie ea bancă, minister sau președinție.  Cine mai profită? Birocrații, care depășesc limitele unui mandat de patru ani, alte instituții, mai stabile, sau cărora li se subordonează, din prostie, parlamentarii, așa cum menționam mai sus. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel