Isărescu: creditarea depăşeşte creşterea economică

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

România a asistat la o cădere a intermedierii financiare, dar se pare că s-a produs punctul de cotitură, creditarea depăşind creşterea economică, a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei care a urmat şedinţei BNR.

"După datele pe care le avem, sistemul bancar românesc a trecut din poziţia de creditor în cea de debitor. Să vedem în ce măsură se confirmă. Sunt mai mulţi factori care au contribuit la acest lucru. Noi i-am prezentat în trecut, în repetate rânduri. Nu este niciun mister cu evoluţia lichidităţii. Sunt mai mulţi factori care contribuie. Este vorba şi de evoluţia ciclică, lunară, a acestei lichidităţi în funcţie de absorbţia şi introducerea de lichidităţi în piaţă de către Ministerul de Finanţe.

Nu vreau să vă mai repet procesul. Este lunar. În perioada când se plătesc taxe şi impozite dispar lichidităţile din piaţă, când Ministerul de Finanţe plăteşte pensii şi salarii se introduc lichidităţi în piaţă şi acestea sunt evoluţii ciclice. Apoi e vorba de faptul că o parte din lichidităţi au fost folosite de bănci în procesul de creditare, aţi observat noi am asistat la o cădere a intermedierii financiare, dar se pare că s-a produs punctul de cotitură întrucât creşterile, se pare, să nu zicem hop până când nu sărim gardul, pentru că avem evoluţia creditării care depăşeşte creşterea economică. Bate spre 7%, creşterea economică probabil că se va situa în jur de 4% anul acesta", a spus Mugur Isărescu.

Creditul redevine motorul creșterii economice

Guvernatorul a explicat că o parte din lichidităţile băncilor încep să fie folosite în procesul de creditare, ceea ce este un lucru foarte bun. Isărescu a afirmat că s-ar putea să vedem că treptat creditul devine un motor al creşterii economice pe măsură ce stimulii fiscali îşi diminuează din forţă. Acesta a mai spus că în acest moment piaţa se află în echilibru, nici exces şi nici deficit, după ce a avut un relativ exces luna trecută. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel