Urmărește emisiunea live


Iranul nu doreşte război cu nicio ţară, nici cu SUA, i-a spus preşedintele Rouhani omologului francez

Preşedintele iranian Hassan Rouhani i-a spus omologului său francez Emmanuel Macron că ţara sa nu doreşte război cu nicio ţară, nici măcar cu SUA, informează miercuri agenţia iraniană Irna, preluată de AFP.

"Iranul nu are niciun interes să alimenteze tensiunile în regiune şi nu doreşte război cu nicio ţară, inclusiv cu SUA", a declarat marţi Rouhani în timpul unei discuţii telefonice avute marţi seara cu Macron.

Discuţia a avut loc pe fondul unor puternice tensiuni între Washington şi Teheran la mai puţin de o săptămână după ce Iranul a doborât o dronă americană, precum şi pe fondul temerilor pentru viitorul acordului internaţional asupra programului nuclear iranian, ameninţat să fie anulat după ce SUA s-au retras unilateral din el în 2018.

Macron a anunţat luni că se va întâlni faţă în faţă cu omologul său american Donald Trump, pentru a evoca dosarul iranian, în marja summitului G20 care se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni în Japonia.

Potrivit Irna, Rouhani l-a asigurat pe preşedintele francez că iranienii au fost "întotdeauna angajaţi în favoarea păcii şi stabilităţii regionale şi că ei îşi vor continua eforturile în acest sens".

Potrivit Irna, Rouhani a insistat asupra faptului că "aderarea Iranului (la acordul asupra programului nuclear iranian, încheiat la Viena în 2015) era condiţionată de promisiunile europene în vederea asigurării intereselor economice ale Iranului, dintre care niciuna nu s-a concretizat".

"Dacă Iranul nu va beneficia" de acord, el "îşi va reduce angajamentele" la care a subscris prin acest text, i-a mai spus Rouhani lui Macron, amintind că Iranul "nu va renegocia niciodată acordul".

Potrivit Irna, preşedintele iranian le-a reproşat SUA că "sunt responsabile de toate tensiunile în regiune". Rouhani a subliniat că "drona americană (doborâtă la 20 iunie) a fost vizată după ce a primit avertismente pentru că a încălcat spaţiul aerian iranian", adaugă agenţia. "Dacă SUA vor să pătrundă ilegal în apele teritoriale iraniene, forţele armate (iraniene) le vor răspunde cu hotărâre", a avertizat Rouhani.

Pe 19 iunie, o dronă americană a fost doborâtă de o rachetă sol-aer iraniană deasupra Golfului Oman. Potrivit versiunii Teheranului, drona pătrunsese în spaţiul aerian al Iranului pentru o misiune de spionaj, dar Washingtonul susţine că drona se afla în spaţiul aerian internaţional şi a denunţat un atac neprovocat al armatei iraniene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel