Iranul afirmă că a avut contacte cu Marea Britanie în legătură cu petrolierul sechestrat

Autoritatea portuară iraniană a indicat marţi că s-a aflat în contact cu agenţia britanică omoloagă în cadrul eforturilor de a obţine eliberarea petrolierului iranian Grace 1, interceptat în largul Gibraltarului la începutul lunii iulie, transmite AFP. 

Potrivit agenţiei oficiale de presă IRNA, directorul adjunct al Autorităţii portuare, Jalil Eslami, a afirmat că Marea Britanie s-a declarat dornică să rezolve această problemă şi că a avut loc un schimb de documente. Petrolierul Grace 1, suspectat că transporta petrol spre Siria, cu încălcarea sancţiunilor internaţionale impuse Damascului, a fost interceptat de britanici pe 4 iulie în largul Gibraltarului, teritoriu britanic din extremitatea sudică a Spaniei. Iranul a denunţat un act de 'piraterie'.

Un tribunal din Gibraltar urmează să se pronunţe joi asupra unei eventuale prelungiri a imobilizării petrolierului. 'Iranul şi Autoritatea sa portuară au întreprins eforturi pentru eliberarea acestei nave', a declarat Jalil Eslami, citat de IRNA. 'Sper că această problemă va fi soluţionată într-un viitor apropiat şi că nava îşi va putea continua deplasarea sub pavilionul Republicii Islamice Iran', a adăugat el. La 15 zile după interceptarea Grace 1, Iranul a reţinut petrolierul suedez sub pavilion britanic Stena Impero, acuzându-l de 'nerespectarea codului maritim internaţional', în timp ce Londra a denunţat o acţiune 'ilegală'. Guvernul de la Londra a ordonat ulterior Royal Navy să escorteze navele civile sub pavilion britanic în strâmtoarea Ormuz din Golf, prin care tranzitează aproape o treime din ţiţeiul mondial transportat pe mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel