Irakul nu doreşte să fie 'antrenat' într-un nou conflict în Orientul Mijlociu (preşedintele irakian)

Preşedintele irakian Barham Saleh a declarat miercuri la Londra că nu doreşte ca ţara sa să fie 'antrenată' într-un nou conflict în Orientul Mijlociu şi să sufere din cauza tensiunilor între vecinul său iranian şi SUA, potrivit France Presse.

'Am avut patru decenii de probleme. Nu ne dorim să ne regăsim antrenaţi într-un alt război', a spus preşedintele irakian într-un discurs rostit la think tank-ul Chatham House din Londra, în cadrul vizitei pe care o efectuează în Regatul Unit.

Irakul a suferit timp de aproape 40 de ani o succesiune de conflicte, un deceniu de embargo internaţional, o invazie americană şi, mai recent, trei ani de ocupaţie jihadistă.

În timp ce tensiunile s-au acutizat deosebit de mult între Washington şi Teheran, Barham Saleh refuză ca ţara sa să servească drept 'câmp de bătălie prin procură'.

'Noi cerem tuturor să se calmeze (...) Nu ne putem permite un alt război', a subliniat el. 'Este în interesul ţării noastre să întreţină relaţii bune cu Iranul', a declarat preşedintele irakian, adăugând că, în acelaşi timp, 'Statele Unite sunt un partener foarte important pentru Irak'.

'Nu vrem să fim victime ale unui conflict în Orientul Mijlociu. Nu am terminat încă ultimul război' împotriva terorismului, a avertizat Saleh. Chiar dacă ţara sa s-a declarat învingătoare împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic, preşedintele irakian a atenţionat că succesul nu este definitiv.

El a subliniat că, dacă 'lucrurile se îmbunătăţesc în Irak', prioritatea Bagdadului este 'stabilitatea' ţării.

Preşedintele Saleh a avut o întâlnire marţi cu premierul britanic Theresa May, care a declarat că este dispusă să 'furnizeze un sprijin suplimentar forţelor de securitate irakiene şi celor ale peshmerga (luptătorii kurzi)' împotriva ameninţării reprezentate de Statul Islamic, potrivit unui purtător de cuvânt al Downing Street. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel