Urmărește emisiunea live


Irak: Premierul anunţă remanierea guvernului

Prim-ministrul irakian Adel Abdul Mahdi a anunţat miercuri o remaniere a guvernului său, declarând totodată trei zile de doliu naţional şi promiţând pedepsirea celor vinovaţi de împuşcarea protestatarilor, transmite Reuters. 

Autorităţile se tem că violenţele, în care au murit cel puţin 110 persoane, majoritatea lor demonstranţi antiguvernamentali, ar putea escalada în noi conflicte civile după doi ani de relativă stabilitate în Irak, după înfrângerea organizaţiei Stat Islamic în 2017. Protestele au izbucnit la Bagdad şi s-au extins în scurt timp în oraşele din sudul ţării.

Este însă probabil ca nici reformele anunţate de guvern - printre care mai multe locuri de muncă, subvenţii şi locuinţe -, nici remanierea să nu-i liniştească pe irakieni, care cer, printre altele, o înnoire a clasei politice, nu reciclarea aceloraşi figuri compromise. 'Vom cere parlamentului să voteze mâine (joi, n.red.) modificări la ministere', a declarat Abdul Mahdi într-o conferinţă de presă, anunţând, de asemenea, că guvernul va transmite organelor judiciare pentru anchetă numele a sute de oficiali corupţi.

Cel puţin 110 persoane au murit şi peste 6.000 au fost rănite în capitală şi în sudul ţării de când forţele de securitate au declanşat reprimarea demonstranţilor. Premierul Abdul Mahdi a afirmat că guvernul său nu a dat ordine să se tragă în manifestanţi. Miercuri, autorităţile au redeschis artera care conduce spre piaţa Tayaran din Bagdad, scena unor proteste însângerate în zilele trecute. Surse de poliţie citate de Reuters afirmă însă că represiunea a continuat în zone din est şi nord-vestul capitalei.

Poliţia i-a fotografiat pe protestatari pentru a-i identifica şi aresta, au indicat sursele. Înalta Comisie pentru drepturile omului, organism irakian semi-oficial, a comunicat că în jur de 500 de persoane au fost puse în libertate din cele 800 reţinute săptămâna trecută. Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a condamnat recentele violenţe şi i-a cerut premierului irakian să dea dovadă de maximă reţinere şi să răspundă nemulţumirilor protestatarilor, a comunicat diplomaţia americană, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel