Iordache: Sesizarea USR referitoare la numirea lui Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga la CCR - o năzbâtie juridică

Gheorghe Stan și Deliorga, cele doua propuneri PSD pentru CCR
Gheorghe Stan și Deliorga, cele doua propuneri PSD pentru CCR

Deputatul PSD Florin Iordache a afirmat, marţi, că sesizarea Curţii Constituţionale în privinţa numirii ca judecători constituţionali a lui Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga reprezintă "o năzbâtie juridică a celor de la USR".

"În legătură cu sesizarea care vizează hotărârea Camerei Deputaţilor în ce-l priveşte pe domnul judecător Gheorghe Stan pentru un loc de judecător la Curtea Constituţională, aici este vorba de o năzbâtie juridică a celor de la USR. Sunt invocate, pe de o parte, faptul că dumnealui, odată cu hotărârea Camerei Deputaţilor, nu şi-a dat demisia din funcţia de procuror la Parchetul General, la Secţia specializată. Legea spune foarte clar că mandatul unui judecător începe atunci când acesta depune jurământul în faţa preşedintelui României şi, în data de 15 iunie, cei trei judecători vor depune jurământul în faţa preşedintelui României. De abia de atunci încolo discutăm de posibile incompatibilităţi, dar în dosarul de candidat şi al domnului Deliorga, cât şi a domnului Stan, există declaraţii care spun că, în momentul în care vor fi numiţi, îşi vor da demisiile, fie din funcţia de procuror, fie din cea de judecător", a precizat Iordache.

El a respins şi al doilea motiv de neconstituţionalitate invocat de USR privind competenţa profesională.

"Ce poţi să-i ceri unui om mai mult decât prevederile constituţionale care spun 18 ani vechime, iar domnul viitor judecător are peste 20 de ani vechime în magistratură şi o bună reputaţie profesională. Deci, nu putem discuta noi, ca oameni politici, despre pregătirea profesională a unui judecător sau a unui procuror decât într-o cheie strict legală şi constituţională", a adăugat Iordache.

Reprezentanţii USR au anunţat marţi că vor depune la CCR o contestaţie referitoare la numirea lui Gheorghe Stan şi a lui Cristian Deliorga în funcţia de judecători constituţionali, motivele fiind unele pertinente'. Camera Deputaţilor şi Senatul i-au validat pe Gheorghe Stan şi, respectiv, Cristian Deliorga, propuşi de PSD, ca judecători la Curtea Constituţională. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel