Urmărește emisiunea live


Ion Lăncrănjan, comemorat la Alba Iulia

Luna august este luna pe care Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga" Alba o dedică prozatorului Ion Lăncrănjan, născut la 13 august 1928 (d. 6 martie 1991), la Oarda de Sus, localitate de care va rămâne profund legat, fapt dovedit de încercarea neobosită de a construi prin intermediul operelor sale o monografie a acestui spațiu transilvănean.

Pentru a-i cinsti memoria, cele două instituții organizează în perioada 12 - 23 august 2019 o serie de manifestări culturale ce vor debuta luni 12 august 2019 cu expoziția tematică de carte intitulată „Ion Lăncrănjan în colecțiile bibliotecii", expoziție ce poate fi vizitată până în data de 16 august 2019.

Aceasta va cuprinde volume aflate în colecţiile Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga" Alba, un loc important ocupându-l volumele care poartă semnătura şi dedicaţiile autorului. Alături de acestea, colecțiile Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga" Alba conțin și volume de istorie şi critică literară, dicţionare şi enciclopedii care oferă cititorului interesat posibilitatea unei reale apropieri de opera şi viaţa lui Ion Lăncrănjan.

Activitățile vor continua în 13 august 2019 când în parteneriat cu Fundația Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României vor avea loc, începând cu orele 13:00, rostirea de mesaje omagiale și depuneri de coroane de flori la statuia scriitorului de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia. Ceremonia va fi urmată de o masa rotundă ce va avea loc la ora 14:00 la sala de lectură a bibliotecii, prilej cu care va fi prezentat volumul Corespondențe Culturale – Ion Lăncrănjan, o culegere de scrisori inedite primite de scriitor de la mari personalități culturale ale României. Volumul a fost îngrijit și tipărit de instituțiile organizatoare prin intermediul proiectului 5.9. Publicațiile Bibliotecii Județene „Lucian Blaga" Alba.

Manifestările culturale se vor încheia în 23 august 2019, la Filiala Centrului de Zi pentru Vârstnici a bibliotecii județene unde, în cadrul Clubului de Lectură al Seniorilor, vor fi lecturate pagini din opera lui Ion Lăncrănjan.

Ion Lăncrănjan este unul dintre cei mai importanți scriitori care s-au afirmat în perioada de după război, o personalitate distinctă în peisajul literar al ultimelor decenii, o voce de neconfundat şi o prezentă care a suscitat cu fiecare nouă apariție a sa în librării – încă de la debutul editorial – vii şi controversate discuții. Un asemenea scriitor, o asemenea operă, trebuie obligatoriu examinată atent, reanalizată dacă vreți, pentru că reprezintă, la urma urmelor, un fenomen specific al epocii sale – afirmă criticul şi istoricul literar Constantin Cubleșan, arată BJLB Alba într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel