Ion Cristoiu: Congresul PSD sau Tăiem porcul. Cum îl preparăm?

Jurnalistul Ion Cristoiu a făcut o analiză intitulată "Congresul PSD sau Tăiem porcul. Cum îl preparăm?".

"Pe vremuri o broșură din seria scrierilor care ne învață cum să trăim se întitula Tăiem porcul. Cum îl preparăm? Dincolo de textul aiuritor, cules parcă de Caragiale din presa șuie a vremii sale, titlul trimitea la o chestiune practică. Înainte de a tăia porcul, trebuie să știm cum îl preparăm. Trebuie să știm ce facem cu el, cu Congresul, altfel ne-am trudit degeaba.

Sîmbătă, 10 martie 2018, la Sala Palatului din București va avea loc Congresul PSD.
Sînt convocați să participe 5000 de membri și activiști.
Organizarea unui Congres e daravelă mare.
Alegerea și închirierea sălii, pregătirea ei pentru eveniment, aducerea miilor de participanți, reflectarea momentului în mass media.

Mai sînt cîteva zile pînă la ceea ce pe vremea rolului conducător al PCR se numea un eveniment de seamă în viața partidului, în viața țării. Ca și în cazul porcului, se pune o întrebare firească: Convocăm un congres. Ce facem cu el? Întrebare cu atît mai sîcîitoare cu cît e vorba, în cazul PSD, de un congres extraordinar. Întrebat în decembrie anul trecut dacă n-ar trebui convocat un congres extraordinar, Liviu Dragnea a răspuns:
Exclus!

Cu acea siguranță față de realități pe care doar ștabii o au, închiși cum sînt între pereții cu miere ai lingușirii de fiecare clipă. Congresele nu mai sînt demult în România condusă din umbră de sergenții majori mesianici un moment de răscruce în viața partidelor, deși dacă ar fi să luăm în serios culegerea de hîrtie higienică numită Statut, Congresul e forul suprem de conducere colectivă al unei formațiuni și prin urmare organismul care poate și trebuie să dea orientări majore pentru un partid. Nu întîmplător, fără a ști că va veni și la noi democrația de turtă dulce și halviță, comuniștii se dădeau democrați făcînd din Congresele partidului evenimente de seamă.

[citeste si]

Cu mult timp înainte, se dădeau publicității Documentele Congresului, puse în dezbatere publică, iar după Congres ieșea de sub tipar un cărțoi cu documentele aprobate. Neîndoielnic, dezbaterea publică nu era altceva decît prilejul unui spor propagandistic, iar adoptarea documentelor de forumul colectiv de conducere, un truc prin care deciziile lui Ceaușescu treceau drept deciziile partidului", a scris Ion Cristoiu.

Întregul articol poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel