Iohannis, vizită în Germania: Președintele arată mizele discuțiilor cu Angela Merkel

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, de pe aeroportul Otopeni, că vizita sa în Germania este un prilej pentru intrarea într-o "etapă superioară" a relațiilor româno-germane, punctând că pe agenda discuțiilor cu Angela Merkel se va afla și subiectul aderării României la Schengen.

"Sunt bucuros să efectuez prima vizită la Berlin ca Preşedinte al României, la invitaţia domnului Președinte Joachim Gauck. Relaţiile de cooperare cu Germania au pentru noi o importanţă strategică. Aprofundarea acestei cooperări și a dialogului cu Berlinul și extinderea domeniilor de colaborare constituie o prioritate", a declarat președintele României.

Klaus Iohannis a spus că va avea întâlniri cu peşedintele Joachim Gauck, cu cancelarul federal Angela Merkel, cu ăreşedintele Bundestagului, Norbert Lammert, dar și cu conducerea Forumului Germano-Român, altul decât Forumul Democrat al Germanilor, și va încheia ziua cu o întâlnire cu diaspora.

"Vizita oferă prilejul intrării într-o etapă superioară a relaţiilor bilaterale, ce include şi o susţinere reciprocă pe teme de interes comun în cadrul Uniunii Europene, în plan regional şi internaţional. Contăm pe sprijinul german pentru integrarea reală şi în profunzime a României în nucleul european. Avem multe puncte comune care ne unesc. România, ca şi Germania, este un stat cu un profil comunitar bine conturat, susţinător al aprofundării integrării europene şi al consolidării Uniunii Europene ca proiect politic. În acest context, vom discuta tematica de actualitate de pe agenda Uniunii Europene. Vom aborda, desigur, inclusiv subiectul perspectivei aderării României la spaţiul Schengen și, pe un plan mai general, cel al nevoii consolidării securităţii Uniunii Europene și a cetăţenilor săi.

Președintele Germaniei, căre Iohannis: Vom fi alături de tine

Vom discuta cu siguranţă și despre evoluţiile în materie de securitate de pe continentul nostru și, sigur, în mod special, despre situaţia din Ucraina. De un interes deosebit pentru noi este subiectul perspectivei europene a Republicii Moldova și a ţărilor din Balcanii de Vest. Voi menţiona cu acest prilej și rolul crescând al comunităţilor germane din România și a comunităţii române din Germania ca punte de legătură și factori de consolidare ai cooperării româno-germane. În toate aceste întrevederi, vom discuta despre paşii pe care România și Germania trebuie să-i întreprindă în continuare pentru ca cetăţenii noștri să beneficieze de pe urma acestei legături puternice.Vă mulţumesc! Vă doresc o seară bună!", a afirmat Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel