Iohannis s-a răzgândit! Ce spune în presa austriacă despre preluarea președinției UE

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis s-a răzgândit! După ce în urmă cu câteva săptămâni afirma că România nu este pregătită pentru preluarea președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, președintele României a declarat pentru presa din Austria că țara noastră poate exercita președinția UE în pofida disputelor politice interne.

"Este evident că ar fi fost de dorit să avem un Guvern mai bine pregătit, care ar fi profitat de avantajele acestei oportunităţi în favoarea României. Chiar şi în aceste circumstanţe interne dificile, putem să conturăm o preşedinţie bună a Consiliului UE. Dincolo de controversele şi ideile diametral opuse dintre mine şi Guvern pe tema justiţiei şi a statului de drept, sper că aceste dispute nu vor avea un impact negativ asupra exerciţiului preşedinţiei.

Preşedinţia Consiliului UE se confruntă cu multe provocări şi dosare dificile: procesul de ieşire a Marii Britanii din UE, cadrul financiar multianual, migraţia, dezbaterea pe tema viitorului UE. O viziune comună asupra păstrării valorilor europene trebuie să fie o prioritate pentru toate statele membre.

Prioritară trebuie să fie atenţia acordată unităţii, cooperării şi solidarităţii între statele membre. Este vorba despre coeziunea la nivelul Uniunii Europene. Oamenii aşteaptă răspunsuri clare la probleme. România vrea să ofere rezultate concrete. Un proiect central va fi summitul informal al Consiliului European programat pe 9 mai 2019 la Sibiu. Reuniunea este dedicată dezbaterii pe tema viitorului Uniunii Europene. Sperăm că summitul va furniza o perspectivă clară şi pozitivă asupra Uniunii Europene şi că îi va sensibiliza pe cetăţenii europeni", a spus Iohannis.

Klaus Iohannis, despre lupta anticorupție

"Sunt un adversar pentru oricine pune în pericol lupta împotriva corupţiei şi statul de drept din România, indiferent dacă sunt membri ai Guvernului sau nu. Este adevărat că actuala majoritate parlamentară, care susţine Guvernul PSD, este determinată să slăbească lupta împotriva corupţiei şi independenţa justiţiei. Eu susţin lupta anticorupţie. Din prima zi a mandatului meu, mi-am folosit puterea pe care mi-o dă Constituţia pentru a preveni intrarea în vigoare a unor legi care slăbesc sistemul juridiciar şi Codul Penal", a declarat Iohannis pentru publicaţia Kurier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel