Iohannis, președinte al Consiliului European? Chirieac: Sunt argumente, dar există o mare problemă

Bogdan Chirieac spune că există șanse reale ca președintele Klaus Iohannis sa ocupe cea mai înaltă funcție la Consiliul European, însă există un mare impediment. Totodată, analistul consideră că dacă acest scenariu se va confirma, în politica internă din România se va produce o schimbare majoră. 

Bogdan Chirieac spune că în acest moment exista șanse ca scenariul conform căruia Klaus Iohannis ar urma să devină președintele Consiliului European să se confirme. Analistul precizează însă că marele impediment ar putea fi faptul că Donald Tusk, cel care ar trebui să fie înlocuit de Klaus Iohannis, provine tot din Europa de Est. 

"Această informație a apărut pentru prima oară vara trecută. Este o informație importantă fiindcă în momentul acesta la conducerea Consiliului European este polonezul Donald Tusk, deci un demnitar din Europa de Est, echivalentul funcției de președinte al Europei. Ca să înțelegem mai bine, domnul Juncker, actualul președinte al Comisiei Europene, are puterile cele mai mari și este practic premierul Europei. Președintele Europei are puteri foarte mici, are un rol decorativ și ar urma să fie cineva din est. Să știți că există argumente pentru ca domnul Klaus Iohannis să ocupe această funcție. În primul rând fiindcă Germania dorește să își asigure conducerea în momente importante, chiar dacă o face prin intermediul altor state. Știți foarte bine că Dacian Cioloș, atunci când a fost comisiar european pentru Agricultură a fost sprijinit în primul rând de Franța. România nu ar fi prins acest comisariat pentru Agricultură, pentru că este un domeniu foarte important. Germania l-ar susține pe Klaus Iohannis. Singura problemă și este una mare, este că ar fi doi președinți consecutivi ai Europei, din est. Asta nu înseamnă că lucrurile sunt tranșate, dar acest lucru ar putea fi un impediment. Ar putea să vină altcineva care să ceară un francez sau un spaniol pentru această funcție. În această situație, Europa de Est ar trebui să primească o funcție cu putere, precum cea ocupată de Juncker în acest moment, ceea ce nu se va întâmpla niciodată. Acolo unde este o  funcție de putere va fi a Germaniei sau a Franței," a spus Bogdan Chirieac la România TV.

Schimbare MAJORĂ în politica internă din România 

Analistul politic spune că în cazul în care președintele Iohannis va decide să nu mai candideze pentru un nou mandat de președinte al României, se va afla în luna august a anului viitor. Chirieac spune ca dacă în cele din urmă scenariul conform căruia Klaus Iohannis va fi președintele Consiliului European se va confirma, în politica internă din țara noastră se va produce o schimbare importantă. 

"Aceste numiri în fruntea Europei, că până la urmă asta sunt, se fac cel mai târziu în luna august a anului viitor, după alegerile europarlamentare. Dacă președintele Iohannis merge în această funcție, vom ști în luna august, atunci când probabil va fi un interimat. Au fost niște semnale, iar dacă se confirmă, asta ar justifica atitudinea față de ceea ce se întâmplă în România. Dacă acest lucru se va întâmpla, va fi o schimbare majoră în politica internă românească. Dacă președintele Klaus Iohannis va anunța că nu va mai candida, sistemul își va căuta în mod automat un alt stăpân," a mai spus Bogdan Chirieac.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel