Iohannis, la dejunul lui Trump. Chirieac, explicații: Are un substrat economic

Astăzi, Klaus Iohannis a participat la dejunul de lucru oferit de Donald Trump. Cum comentează analistul politic Bogdan Chirieac evenimentul.

Klaus Iohannis a participat la dejunul de lucru oferit de Președintele Statelor Unite ale Americii în onoarea șefilor de state care îndeplinesc angajamentul de alocare a 2% din bugetul național pentru Apărare.

Atmosferă degajată la dejun

"Era de așteptat să fie aşa. Toţi cei de acolo sunt "oameni de lume", să spun aşa. Sigur că președintele Macron a insistat pe ce a povestit cu "NATO în moarte cerebrală", dar lucrul ăsta se datorează mai mult industriei şi economiei plus cercetării stiințifice pe care Europa le doreşte mai mult pe bătrânul continent, decât în SUA. Există un decalaj tehnologic între Europa şi SUA, în favoarea SUA. Decalajul este întreţinut de faptul că Europa cumpără foarte mult armament de vârf din America. Şi, atunci, toată chestiunea cu forţa europeană de apărare, în opinia mea, are în spate şi un substrat economic, prin faptul că Europa vrea să îşi facă propria structură de apărare şi implicit statele membre vor fi obligate să achiziţioneze armanent din ţările europene. Poate că lucrurile pot ajunge la un consens. Poate şi America face un transfer de tehnologie, poate şi Europa îşi dă seama că suntem mai bine apăraţi, când America e alături de noi. Până la urmă, fiecare şi-a mai nivelat asperităţile, în ciuda declaraţiilor oficiale", a declarat analistul politic Bogdan Chirieac la Antena 3.

Klaus Iohannis, în stânga lui Donald Trump, în fotografia oficială

"Este un lucru pozitiv pentru România. Faptul că domnul Iohannis s-a văzut de cel puţin patru ori, în ultimii trei ani, cu preşedintele Trump este un fapt pozitiv. De două ori la Casa Albă, o dată la New York la Summitul ONU, o dată, acum, la conferinţa NATO. Cred că au mai fost situaţii, dar în orice caz sunt trei întâlniri unde, probabil, au stat mai mult de vorbă. Este un lucru bun pentru România. Faptul că Trump ştie unde e România, că îl ştie pe preşedintele țării... În momentele dificile, poate că funcţionează şi telefonul între Bucureşti şi Washington. Că România a băgat 2%, că vrea să fie fruntaşă, că e un pic de "hei rup" provincial... Da, toate sunt lucruri adevărate. Ceea ce rămâne e imaginea aceasta: președintele Americii, împreună cu preşedintele României. Este un lucru pozitiv", a comentat Bogdan Chirieac poziția președintelui României în fotografia în care apare împreună cu Donald Trump.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel