Iohannis, izolat în CSAT. Aripa bruxeleză domină la Cotroceni

 

Premierul Dacian Ciloș i-a luat fața președintelui Iohannis prin mai multe acțiuni de PR. În timp ce președintele era criticat pentru vacanțele în străinătate și deplasările cu coloane oficiale care blochează Valea Oltului, în fiecare weekend, premierul curăță gunoaie în Delta Văcărești și zboară la clasa economic, la Munchen.Agenda externă a premierului o bate pe cea a președintelui, scrie Cătălin Tache, jurnalist de investigații la ziarul Național, iar pe plan intern popularitatea lui Julien a depășit-o pe cea a lui Klaus.

O explicație există: echipa de comunicare  a premierului se întărește pe zi ce trece, cu experți în PR, în vreme ce la Cotroceni a fost adusă o simplă moderatoare  de televiziune care dă bine pe sticlă. Dar, ținând cont că alegerile prezidențiale au loc peste doi ani, nu asta ar fi principala greșeală a staff-ului prezidențial.

Miza ”competiției”: controlul CSAT

Mai grav, consideră Tache, este că președintele a renunțat la o poziție cheie și anume la cea de șef al Cancelariei de la Cotroceni, după ce Dan Mihalache a plecat la Londra.

Ca urmare, nu există  un personaj cu autoritate a funcției care să transmită mesajele președintelui, fără să îl expună pe acesta direct la riscurile de comunicare aferente.

Și mai izolat este Klaus Iohannis în CSAT, principala pârghie de intervenție prezidențială. sa niciunde nu este situatia lui Iohannis mai subreda in fata premierului decat ca in CSAT. Principalii membri ai CSAT Dragoș Tudorache, Costin Borc, Alina Dragu, Mihnea Motoc, Raluca Prună, și, bineînțeles, Dacian Ciolos sunt oameni puternic racordați la varful Comisiei Europene. Președintele nu se poate baza nici pe Mihai Răzvan Ungureanu sau pe neutrul Nicolae Ciucă, șef Statului Major General. Iar consilierul prezidențial pentru securitate naționala, Ion Oprișor, are probleme de sănătate și este mai puțin prezent. Astfel, conclșuzionează Tache, deși  avem o strategie de securitate națională bazata pe parteneriatul strategic cu SUA, în CSAT jocurile sunt făcute doar de „bruxelezii” lui Junker.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel