Iohannis, întâlnire cu șase ambasadori. Dialog important cu ambasadorul Israelului

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit marți, 29 ianuarie, cu șase ambasadori, la Palatul Cotroceni. 

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe ambasadorul Republicii Azerbaidjan, Najafov Huseyn Nizami, ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam, Dang Tran Phong, ambasadorul Republicii Orientale a Uruguayului, Omar Néstor Mesa González, ambasadorul Republicii Turcia, Füsun Aramaz, ambasadorul Statului Israel, David Saranga, şi pe ambasadorul al Turkmenistanului, Annamammet Annayev, cu ocazia prezentării de către aceştia a scrisorilor de acreditare.

Întrevederea cu ambasadorul Azerbaidjanului

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Azerbaidjanului, Iohannis a evocat bunele relaţii bilaterale, de Parteneriat Strategic, dintre cele două ţări şi a încurajat dezvoltarea acestora, mai ales în domeniul economic, în beneficiul ambelor state. De asemenea, Iohannis a subliniat sprijinul României, ca Preşedinţie a Consiliului UE, pentru avansarea relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Azerbaidjan. La rândul său, ambasadorul azer a evidenţiat angajamentul ţării sale pentru aprofundarea, inclusiv în plan economic, a relaţiei de Parteneriat Strategic, care împlineşte, în acest an, un deceniu de la lansarea sa.

Discuție cu ambasadorul Vietnamului

În cadrul discuţiei cu ambasadorul Vietnamului, şeful statului a exprimat deschiderea ţării noastre de a contribui la consolidarea dialogului politic dintre cele două state, evocând foarte bunele relaţii tradiţionale româno-vietnameze. Ambasadorul vietnamez a menţionat angajamentul său şi al ţării sale de a întări cooperarea cu România, cu precădere în domeniul economic, dar şi în plan ştiinţific şi tehnologic.

Dialog cu ambasadorul Uruguayului

În dialogul cu ambasadorul Uruguayului, cei doi interlocutori au exprimat satisfacţia pentru cursul tradiţional pozitiv al relaţiilor bilaterale, acestea fiind bazate pe respect reciproc şi cooperare. Preşedintele Klaus Iohannis a evocat potenţialul îmbunătăţirii relaţiilor bilaterale, în special din perspectiva cooperării la nivel economic, precum şi în plan cultural.

Întrevedere cu ambasadorul Turciei

Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Turciei, Iohannis a evidenţiat soliditatea Parteneriatului Strategic dintre cele două state şi a salutat evoluţia ascendentă a schimburilor economice, precum şi cooperarea pe tematici regionale. În acest context, şeful sattului a subliniat importanţa cooperării în sfera securităţii, ca parteneri strategici şi aliaţi NATO, într-un context regional dificil, cu precădere la Marea Neagră. Plecând de la raportarea la Turcia ca ţară candidată şi partener-cheie al Uniunii Europene în diverse domenii, cum ar fi migraţia, preşedintele Iohannis a exprimat disponibilitatea de a sprijini dezvoltarea dialogului UE-Turcia de o manieră acceptabilă ambelor părţi. La rândul său, ambasadoarea Republicii Turcia a exprimat dorinţa ţării sale de a aprofunda Parteneriatul Strategic bilateral şi a reiterat faptul că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă pentru Turcia un obiectiv strategic.

Discuții cu ambasadorul Israelului

Cu ocazia primirii ambasadorului Statului Israel, Iohannis a menţionat că Statul Israel este un partener important al ţării noastre, relaţia dintre cele două state fiind una specială şi în creştere, încurajând eforturi suplimentare în plan economic ale ambelor părţi. De asemenea, şeful statului a subliniat relaţiile sale foarte bune cu comunitatea evreiască din România şi la nivel mondial, precizând că sunt necesare eforturi sporite, continue pentru combaterea antisemitismului şi xenofobiei. În acest sens, a evidenţiat rolul esenţial al educaţiei şi importanţa unei implicări cât mai ample în combaterea acestor fenomene. De asemenea, Iohannis a evocat vizita foarte bună pe care a efectuat-o în Israel în anul 2016 şi deschiderea pe care aceasta a produs-o în relaţiile bilaterale.

Ambasadorul israelian a apreciat în mod deosebit relaţia bilaterală, precum şi modul în care preşedintele Klaus Iohannis se implică personal în combaterea antisemitismului, xenofobiei, precum şi în promovarea toleranţei, efort care se bucură de toată aprecierea conducerii Israelului şi care poate constitui un veritabil model pentru alte state. În plus, ambasadorul David Saranga a exprimat angajamentul său pentru dezvoltarea relaţiilor economice, cu accent asupra inovării, noilor tehnologii şi start-up-urilor. Cei doi interlocutori au abordat, totodată, stadiul Procesului de Pace în Orientul Mijlociu, preşedintele Iohannis exprimând speranţa unor evoluţii pozitive, şi sprijinul ţării noastre, pe baza poziţiilor sale cunoscute, pentru avansarea acestui proces.

Subiecte dezbătute cu ambasadorul Turkmenistanului

Cu ocazia primirii ambasadorului agreat al Turkmenistanului, preşedintele Iohannis a subliniat nivelul relaţiilor bilaterale de parteneriat, încurajând progrese în ceea ce priveşte colaborarea economică, respectiv în domeniile educaţiei şi culturii. Şeful statului a menţionat că un rol aparte revine proiectelor de interconectivitate precum Coridorul de transport Marea Neagră-Marea Caspică, iniţiat de România şi Turkmenistan. Ambasadorul turkmen a subliniat foarte buna cooperare bilaterală în diverse domenii, precum educaţia. Oficialul turkmen a remarcat, de asemenea, progresele înregistrate în realizarea Coridorului de transport Marea Neagră-Marea Caspică, inclusiv în contextul noii "Strategii a UE pentru Asia Centrală: Conectivitatea în sprijinul dezvoltării durabile", care urmează să fie lansată pe perioada Preşedinţiei României a Consiliului UE.

Preşedintele Klaus Iohannis a urat fiecărui ambasador bun-venit şi succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-i de întregul sprijin al autorităţilor române în acest sens.

Vezi și: Cancelarul austriac i-a mulţumit lui Iohannis că a avut grijă de statul de drept

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel