Iohannis - Guvern. CCR a tranșat războiul remanierii!

Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă
Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă

Curtea Constituţională, miercuri, 19 decembrie, a luat o decizie în urma sesizării unui conflict juridic între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis.

CCR a admis, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la existenţa unui conflict juridic între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis, referitor la remanierea guvernamentală.

În şedinţa CCR de miercuri, părţile implicate în conflict şi-au susţinut punctele de vedere.

Secretarul general al Guvernului, Toni Grebă, a declarat, miercuri, în plenul Curţii Constituţionale, că şeful statului nu poate să interzică unei persoane să ocupe un post de ministru pentru simplul fapt că o dată a fost refuzat pentru a ocupa o anume funcţie de membru al Executivului.

Amintim că, pe 7 decembrie, premierul Viorica Dăncilă anunţa că Guvernul a sesizat la Curtea Constituţională că preşedintele Klaus Iohannis nu a luat o decizie cu privire la numirea noilor miniştri la Transporturi - Mircea Drăghici şi Dezvoltare Regională - Lia Olguţa Vasilescu. Dăncilă a vorbit, în deschiderea şedinţei de Guvern de la acea dată, despre discuţiile pe care membrii Executivului le-au avut recent la Bruxelles cu oficiali europeni pe tema preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. În acest context, ea a subliniat că „singura situaţie incertă” existentă în acest moment este creată de preşedintele Klaus Iohannis, „prin blocajul numirii miniştrilor în două domenii importante”. În 21 noiembrie, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis să o propună pe Lia Olguţa Vasilescu pentru portofoliul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar pe Mircea Drăghici - pentru funcţia de ministru al Transporturilor. Decizia a venit după ce şeful statului a respins propunerile făcute anterior pentru cele două ministere: Ilan Laufer - Dezvoltare Regională şi Lia Olguţa Vasilescu - Transporturi. Iohannis a motivat atunci că cele două propuneri sunt nepotrivite.

Iohannis: În funcţie de decizia CCR, voi lua o decizie  

Preşedintele Klaus Iohannis declarase anterior că, în funcţie de decizia CCR, va lua o decizie. „În funcţie de decizia CCR, voi lua o decizie, după ce cunoaştem decizia. Nu pot să iau o decizie înainte de a lua CCR o poziţie în această chestiune”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, într-o conferinţă de presă. Fiind întrebat dacă a avut o discuţie cu prim-ministrul pe acest subiect în marja sau în cadrul şedinţei CSAT, preşedintele a spus: „Astăzi am discutat strict punctele de pe ordinea de zi a CSAT”. „Doamna prim-ministru a preferat să meargă în faţa CCR şi concluzia - aşteptăm să primim de acolo o indicaţie, o hotărâre, un sfat, o decizie”, a completat şeful statului.

 

VEZI ȘI: CCR i-a dat dreptate lui Borza

VEZI ȘI: Iohannis, Dăncilă, Macron, Trump, notați! Borza: Ca să vezi coincidență...


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel