EXCLUSIV  Iohannis-Grindeanu, convocare CSAT. Cine câștigă meciul pe buget

Klaus Iohannis a dispus convocarea cu celeritate a Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru marți, 31 ianuarie, în vederea analizării proiectului de buget.

Deciziile în CSAT se iau în unanimitate, dovadă că în 2012, la instrucțiunea lui Traian Băsescu, consilierul prezidențial Iulian Fota, pe atunci membru CSAT, a blocat decizia de schimbare a șefului STS în perioada mandatului interimar al lui Crin Antonescu. Orice membru al CSAT poate să blocheze, dar acest lucru nu interferă acțiunii guvernului.

În plus, Curtea Constituțională, prin decizia nr. 97 din 7 februarie 2008, a stabilit că președintele nu poate invoca existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și CSAT.

În 2008, magistrații CCR au fost sesizați de președintele Traian Băsescu pe motiv că guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu nu își îndeplinise obligația de a cere avizul CSAT înainte de a aproba unele acte normative. Decizia CCR a arătat că guvenul "avea obligaţia de a solicita avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării" atunci când a elaborat actele normative, nu după aceea.

Așadar, orice membru CSAT poate bloca avizul, dar oricum acesta este consultativ și nu limitează dreptul guvernului. Singura problemă este că se amâna bugetul pentru câteva zile. De altel, Guvernul putea merge la risc pe modelul Tăriceanu, dar Sorin Grindeanu a decis să aștepte avizul CSAT.

Cine face parte din CSAT

Potrivit legii de funcţionare a CSAT, preşedinele CSAT este şeful statului, în timp ce primul-ministrul este vicepreşedinte. Pe lângă cei doi, membri ai Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sunt: ministrul apărării naţionale, ministrul de interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul industriei şi resurselor, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidențial pentru securitate naţională.

Aşadar, noii miniştri care vor face parte din CSAT, alături de Sorin Grindeanu, sunt Gabriel Leş (ministrul Apărării Naţionale), Carmen Daniela Dan (ministrul de Interne), Teodor Meleşcanu (ministrul de Externe), Florin Iordache (ministrul Justiţiei) şi Viorel Ştefan (ministrul de Finanţe).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel