EXCLUSIV  Iohannis, Dragnea, Trump, Merkel, notați. Borza, previziune bombă: E o mișcare senzațională

Iohannis, Dragnea, Trump, Merkel, notați. Borza, previziune bombă: E o mișcare senzațională
Iohannis, Dragnea, Trump, Merkel, notați. Borza, previziune bombă: E o mișcare senzațională

În noua ediție a emisiunii „Borza Analytica” de la DCNews, deputatul independent Remus Borza a notat politicienii și personalitățile importante ale săptămânii care se încheie.

Klaus Iohannis nota 5 – Pierde teren în ultima perioadă. Nici nu mai are în jur echipa care l-a propulsat la Cotroceni. A mai suferit o înfrângere politică după ce CCR a admis sesizarea premierului Dăncilă cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern şi preşedinție. Trebuie să ne ocupăm de adevăratele probleme ale țării. Am mai spus-o și cu alte ocazii, vreau - și nu cred că sunt singurul din această țară - un președinte al tuturor românilor, care să îndemne la reconciliere și la dialog, să vegheze la respectarea Constituției, să gireze modernizarea statului și a marilor sisteme publice (învățământ, sănătate, administrație).

Liviu Dragnea nota 10 – Pentru discursul de prezidențiabil susținut la Consiliul Național al PSD de duminica trecută. Cred că este primul 10 pe care îl dau președintelui PSD. Cu Iohannis din ce în ce mai izolat și cu Tăriceanu și Firea scoși din competiția pentru alegerile prezidențiale din 2019, Dragnea ar trebui să jubileze acum. Mai mult decât atât, are foarte mari șanse să obțină achitare la noul complet de cinci judecători de la ÎCCJ. Cele cinci judecătoare din compunerea completului sunt de un profesionalism și o probitate morală remarcabile. Câtă vreme nu există probe care să susțină acuzarea, acest complet nu va pronunța soluție de condamnare.

Viorica Dăncilă nota 8 - Are o evoluție pozitivă. În ultima perioadă, a reușit să treacă peste mediocritatea afișată la început în comunicare.

Donald Trump nota 10 – În aceeaşi zi în care liderul de la Casa Albă a anunțat Pentagonul despre decizia de a retrage trupele americane din Siria, a luat și hotărârea de a retrage un număr important de trupe din Afganistan. Cele două decizii vor avea consecinţe majore în regiunile în cauză. În jur de 2.000 de soldaţi americani sunt în nordul Siriei, pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic şi pentru a antrena forţele locale în zonele cucerite de la jihadişti. Prin decizia lui Trump, s-au delimitat mai clar sferele de influență ale SUA și Rusiei. Acesta este cadoul lui Trump pentru Putin de Crăciun. E clar că Siria rămâne în sfera de influență a Rusiei, într-o astfel de cheie trebuie interpretată retragerea din acea regiune. Nu a întârziat nici reacția lui Putin, care consideră că decizia SUA e „corectă". În America, atât procurorul special Robert Mueller, cât și democrații încep să-i creeze probleme din ce în ce mai mari, care se pot materializa într-o acțiune de suspendare a președintelui, pornită de democrați în Camera Reprezentanților la începutul anului viitor sau o punere sub acuzare de către procurorul special. Colac peste pupăză, șeful Pentagonului, generalul Mattis, și-a anunțat demisia, ca un act de frondă la decizia lui Trump de a retrage trupele din Siria și Afganistan. America, sub Administrația Trump, a cunoscut o perioadă de dezvoltare și prosperitate, o creștere economică de peste 2,5% anual, o rată a șomajului de 3,9%, cea mai mică din ultimii 17 ani, reducerea fiscalității de la 35% la 21%, crearea a peste 3 milioane de noi locuri de muncă și creșterea veniturilor populației clasei de mijloc.

Theresa May nota 6 – A decis în ultimul moment să amâne pentru ianuarie votul privind ieșirea Marii Britanii din UE, recunoscând că întâmpină o opoziţie masivă în Parlament. Săptămâna trecută, ceruse noi garanţii care să o ajute să obţină ratificarea acordului pentru Brexit, însă liderii europeni au părut mai degrabă agasaţi de solicitările lui May, pe care le-au considerat vagi. În timpul dezbaterilor pe Brexit, a avut loc și un incident în Camera Comunelor. Liderul opoziției, Jeremy Corbyn, a numit-o „femeie proastă", după ce May i-a spus că membrii partidului său „nu sunt impresionaţi" de el și „nici naţiunea". Deci, iată, că și în templul democrației britanice se mai produc derapaje de limbaj și atitudine.

Emmanuel Macron nota 6 – După cum spuneam și săptămâna trecută, capitularea lui Macron în fața „vestelor galbene" îi va fi fatală. Conservatorismul francez a înfrânt reformismul lui Macron. În curând, tânăra speranță a politicii franceze va deveni istorie. A mai căzut 2 procente în sondaje, de la 25, cât avea săptămâna trecută, la 23. Amplele demonstrații de stradă ale puternicelor sindicate franceze au afectat și mai mult încrederea în Emmanuel Macron. Dacă în urmă cu un an, era văzut de foarte mulți francezi ca un salvator al națiunii, un lider care poate reda gloria și influența statului francez, în prezent pleacă cu șanse aproape zero pentru al doilea mandat de președinte.

Angela Merkel nota 8 – Cancelarul german va primi Fulbright Prize for International Understanding (Premiul Fullbright pentru Înţelegere Internaţională). Premiul, prin care i se recunosc lui Merkel „contribuţiile remarcabile în ceea ce priveşte eforturile popoarelor, culturilor sau naţiunilor pentru o înţelegere mai bună", va fi înmânat la Berlin, pe 28 ianuarie. Este pentru prima dată în ultimii 25 de ani când o astfel de ceremonie are loc în afara Statelor Unite. Anterior, prestigiosul premiu a fost primit de foştii preşedinţi americani Jimmy Carter şi Bill Clinton. După 18 ani, în aplauze furtunoase, Merkel a ieșit de pe scena marii politici germane ca președinte a CDU. A anunțat deja că cel de-al patrulea mandat de cancelar va fi și ultimul, însă nu cred că îl va duce la bun sfârșit. E posibil ca în 2019, pentru a consolida poziția lui Annegret Kramp-Karrenbauer la conducerea CDU, copilul politic al Angelei Merkel, să demisioneze din funcția de cancelar. Dar să nu credeți că Merkel se va pensiona. Nicidecum. E posibil să îi ia locul lui Donald Tusk la președinția Consiliului Uniunii Europene. Într-adevăr, ar fi o mișcare senzațională. Momentan, atenția în Germania se îndreaptă asupra scandalului privind migrația. Extrema dreaptă o acuză pentru votul pe Pactul global cu privire la migraţie. Nu o să mai putem vorbi de imigrații ilegale. Globalismul a obținut o mare victorie. Acest fenomen migrator va eroda însăși esența națională a statelor. Cu multiculturalismul promovat de Merkel și îmbrățișat de Macron, se va dilua tot ceea ce înseamnă etnicitate, atribut al statalității și suveranității naționale.

VIDEO


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel