Urmărește emisiunea live


Iohannis, decizie CCR. Referendumul propus de Chirieac

Președintele Klaus Iohannis așteaptă ca judecătorii CCR să anunțe dacă poate face sau nu referendum în ziua alegerilor. Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat subiectul.

Comisia de la Veneția recomandă să nu faci nimic, nici alte alegeri locale, prezidențiale, nici referendum peste alegerile europarlamentare. Comisia de la Veneția are numai recomandări. Parchetarii din Brașov, la vremea respectivă, anulau Constituția României și luau în calcul doar recomandările Comisiei de la Veneția. Mi-a spus profesorul Tudorel Toader. Eu aș spune că dacă onorabila Curte Constituțională va spune că e posibil să faci un referendum, eu zic că ar trebui profitat, pur și simplu, ca să introducem mai multe întrebări și să lămurim mai multe lucruri, de pildă reducerea mandatului prezidențial de la 5 la 4 ani, începând cu 2024, când parlamentarele și prezidențialele vor fi în același timp. A fost o experiență cumplită. Din 2004 până în 2024, președintele s-a bătut cu Guvernul. Asta a fost istoria și a ținut țara pe loc. Perioada cumplită a fost fără îndoială epoca Băsescu. Cred că mai sunt și alte chestiuni care se pot tranșa prin modificarea Constituției, cu ocazia referendumului și atunci să punem 10 întrebări. Măcar să plecăm întăriți de la aceste alegeri, a declarat analistul politic Bogdan Chirieac, prezent în platoul România TV.

Ce poți întreba la un eventual referendum pe Justiție?

Bogdan Chirieac a continuat: În privința referendumului pe Justiție, întrebi populația în felul următor: Este bine să abrogăm Art. 48. alineat 3 și să îl înlocuim cu articolul 7 din legea cutare, că asta pui pe buletinul de vot. Vi se pare fezabil acest lucru? Sau poți pune o întrebare foarte utilă: Sunteți de acord cu continuarea luptei împotriva corupției? Da, nu, poate. Ce înseamnă referendum pe Justiție? Pe Justiție ai niște profesioniști, cu creier în cap și știință de carte, și dacă se poate și puțin caracter, ar fi senzațional. Acolo stabilești o putere esențială a unui stat democratic. Că tot a băgat DNA marii profesori aproape în pușcărie, le-a făcut dosare penale. Ce să fac? Să îi întreb pe profesori să facem un referendum cum se face un transplant de ficat? Este aberant din acest punct de vedere. Sigur, din punct de vedere politic putem să facem orice, dar eu aș spune un alt referendum, dacă ar fi cei de la PSD să facă: Sunteți de acord să avem mai mulți bani? Asta este o întrebare cu un răspuns foarte greu de dat...

Vezi și: OUG modificare legi justiție. Lazăr, mişcarea momentului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel