EXCLUSIV  Iohannis, Dăncilă, Macron, Trump, notați! Borza: Ca să vezi coincidență…

Iohannis, Dragnea, Trump, Merkel, notați. Borza, previziune bombă: E o mișcare senzațională
Iohannis, Dragnea, Trump, Merkel, notați. Borza, previziune bombă: E o mișcare senzațională

Remus Borza, deputat independent, a notat politicienii și personalitățile importante ale săptămânii.

Viorica Dăncilă nota 9 – Pentru discursul corect de miercuri din plenul reunit al Parlamentului. Pe perioada exercitării Preşedinţiei Consiliului UE de către România, Dăncilă a îndemnat partidele politice să renunțe la orgolii, interese și confruntări. A făcut apel la pace, consens și dialog. Și eu cer aceleași lucruri. Măcar în cele șase luni, când se va da ora exactă de la București pentru toată Europa, să dăm dovadă de solidaritate, toleranță și respect.

Klaus Iohannis nota 7 – Îl depunctez pentru că nici acum nu s-a pronunțat pe nominalizările înaintate de Viorica Dăncilă pentru portofoliile Ministerului Dezvoltării și al Transporturilor.

Lia Savonea nota 10 – Pentru alegerea în funcţia de preşedinte al CSM. O știu de 20 de ani. E un profesionist, un bun magistrat. Poate contribui esențial la recredibilizarea actului de justiție și la reinstaurarea normalității și a domniei legii în justiție.

George Ciamba nota 4 – Marți, România, prin George Ciamba, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, atât de plăcut domnului Iohannis, cât mai ales domnului Dragnea, a preluat președinția Consiliului pentru Afaceri Generale din cadrul Consiliului European. La prima ședință prezidată de ministrul Ciamba, Consiliul a aprobat „formal, fără dezbateri, raportul Comisiei Europene pe MCV pentru România și Bulgaria". Este o nouă palmă dată României, de data aceasta de un român, pe deasupra și ministru și președintele unui organism european. Putea refuza adoptarea unui raport nedrept, fals și umilitor despre justiția românească sau putea să impună o dezbatere onestă, în care România să fi avut posibilitatea să prezinte realitatea din sistemul judiciar românesc.

Annegret Kramp-Karrenbauer nota 10 - De încurajare. A fost aleasă președinte al CDU, în urma unei competiții foarte strânse cu un alt contracandidat puternic, Friedrich Merz, reușind să întrunească 51,7% din voturile celor 1001 delegați la congresul creștin-democraților germani, ținut la sfârșitul săptămânii trecute la Hamburg. AKK este copilul politic al Angelei Merkel, aceasta din urmă asigurându-i ascensiunea în partid. Karrenbauer va continua politica dusă de Merkel în ultimii 18 ani, în ceea ce privește deschiderea față de fenomenul migrator. Politica porților deschise îi va fi fatală atât ei, cât și CDU, favorizând ascensiunea extremei drepte în Germania.

Emmanuel Macron nota 6 – Până acum vreo săptămână, președintele Franței înfiera cu mânie capitalistă excesele populiste ale unor lideri europeni. Peste noapte, liberalul și reformatorul Macron a coborât socialismul din pod. Ghinion, ar spune un clasic în viață. Cine ar fi crezut că, după 30 de ani, sceneta din balconul Comitetului Central, prezentată publicului pe 21 decembrie 1989, avându-i în rolurile principale pe Leana și Nicu, va fi readusă în actualitate și interpretată magistral de nimeni altul decât superstarul Emmanuel Macron? Dacă în '89 cuplul didactorial încerca să cumpere tăcerea și supunerea poporului cu 100 lei, mai marele progresiștilor europeni, în anul de grație 2018, face aceeași încercare în fața poporului francez, promițând câte 100 euro fiecărui cetățean. Ba mai mult, chiar plusează cu scutiri de impozite pentru pensiile mai mici de 2.000 euro și pentru orele suplimentare, precum și cu o primă generoasă de Crăciun. Toate aceste pomeni, oferite cu generozitate de chiriașul de la Palatul Élysée, vor costa statul francez vreo 8 miliarde euro. Consecința va fi depășirea pragului de 3% în ceea ce privește deficitul bugetar. Iată, deci, că se întâmplă și la case mai mari. Figura spășită și resemnată a președintelui francez, cu care s-a adresat națiunii la începutul săptămânii, în contrast cu aroganța manifestată cotidian de Macron, de la preluarea mandatului, echivalează cu o înfrângere. Capitularea lui Macron în fața „vestelor galbene" îi va fi fatală. Conservatorismul francez a înfrânt reformismul lui Macron. În curând, tânăra speranță a politicii franceze va deveni istorie.

Theresa May nota 8 – I-a trecut glonțul pe la ureche. Săptămâna aceasta, s-a confruntat cu un vot de încredere în cadrul propriului partid. Cu 200 de voturi pentru și 117 împotrivă, Theresa May și-a salvat funcția de președinte al Partidului Conservator și de premier al Marii Britanii. Dar nu se știe pentru cât timp. Sunt din ce în ce mai multe voci care contestă acordul negociat de Guvernul May cu UE și, implicit, retragerea Regatului Britanic din Uniunea Europeană. May a fost nevoită, săptămâna aceasta, să suspende votul din Parlament pe Brexit. După ce a fost reconfirmată de colegii de partid, va cere un vot favorabil Brexitului săptămâna viitoare în Parlament. Nicicând nu a fost mai actuală celebra expresie shakespeariană: „To be, or not to be".

Donald Trump nota 8 – Nici nu s-au văzut bine cu sacii în căruță, că democrații s-au pus pe treabă. Treaba lor e să-l suspende pe Trump. Ca să vezi coincidență: și în România unii vor să-l suspende pe Iohannis. Trecând din nou Oceanul, Trump începe să aibă probleme serioase. Miercuri, Michael Cohen, fostul avocat al lui Trump, a fost condamnat la trei ani de închisoare, pentru declaraţii false în faţa Congresului şi plăţi ilegale făcute către două starlete. Cohen a recunoscut în august că, în ajunul alegerilor prezidenţiale din 2016, a efectuat o plată de 130.000 dolari către actriţa porno Stormy Daniels şi una de 150.000 dolari către fostul model Playboy, Karen McDougal. Avocaţii lui Cohen au căzut de acord cu procurorii că acele plăţi au încălcat legile de finanţare a campaniilor, care cer transparenţă şi donaţii individuale de cel mult 2.700 dolari. Trump i-ar fi ordonat lui Cohen să efectueze plăţile ilegale. Probabil, la cât de puritani sunt republicanii, nu l-ar fi votat pe Trump, dacă cele două dive ar fi recunoscut în timpul campaniei că au avut relații mai puțin ortodoxe cu președintele american pe vremea când acesta era doar regele imobiliarelor.


VEZI ȘI: Moțiune de cenzură. Calculele care dărâmă TOT. Borza, declarația momentului


VEZI ȘI: Iohannis, Teodorovici, Macron, Trump, notați. Borza, previziune: E începutul sfârșitului!


VIDEO


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel