Iohannis a promulgat Legea câinilor salvamont

Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care prevede că unitatea canină de intervenţie la avalanşă este echipajul compus dintr-un câine şi salvamontistul/jandarmul său. Totodată, conducătorul unității canine de intervenție beneficiază de un spor de la salariu de 20% și plata orelor de antrenament.

„Legea are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal privind unităţile canine de intervenţie la avalanşă, constituite potrivit recomandărilor Comisiei Internaţionale de Salvare Alpină (ICAR-CISA). Astfel, unitatea canină de intervenţie la avalanşă este echipajul compus dintr-un câine şi salvamontistul/jandarmul său, echipaj care a parcurs formele de pregătire specifice în cadrul Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor 3 Montani din România, respectiv Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea din Sibiu”, respectând întocmai regulamentul acestora şi care a absolvit la zi verificările anuale”, prevede raportul comun al Comisiei pentru apărare și Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.

Camera Deputaților a adoptat pe 27 noiembrie, decizional, proiectul de lege privind câinii salvamontişti. Astfel, legea reglementează cadrul legal privind unităţile canine de intervenţie la avalanşă, constituite potrivit recomandărilor Comisiei Internaţionale de Salvare Alpină (ICAR-CISA).

Potrivit legii promulgate luni de Klaus Iohannis, conducătorul unității canine de intervenție din cadrul serviciilor publice salvamont care este atestat salvator montan sau salvator de subteran, beneficiază de un spor la salariu de 20%, precum și de plata orelor suplimentare efectuate la antrenament sau în acţiunile de căutare, transmite Mediafax.

Drept de adopţie gratuită

De asemenea, potrivit legii, la scoaterea câinelui din serviciul activ din cadrul serviciilor publice salvamont, conducătorul are dreptul absolut de adopţie gratuită, beneficiind în continuare de hrana asigurată de către serviciul Salvamont care a fost ultimul beneficiar al serviciului acestuia. O altă prevedere vizează arată că, la solicitare, unitățile canine de intervenție din cadrul serviciilor publice salvamont pot participa și la alte acţiuni care necesită resurse specifice, precum: cutremur, căutare de suprafaţă, fără a se limita la acestea.

„Unitatea canină de intervenție din cadrul serviciilor publice salvamont este echipată conform anexei, care face parte integrantă din prezenta lege, și beneficiază de cursuri de specialitate în țară și în străinătate, prin grija serviciilor publice salvamont”, mai prevede legea promulgată luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel