Urmărește emisiunea live


Iohannis: Ați băgat țara în CRIZĂ fiindcă nu ați știut să guvernați. TERMINAȚI cu această țopăială

După ce miniștrii Guvernului Mihai Tudose au depus jurământul, joi, la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a spus o formulă scurtă care ar caracteriza primele șase luni de guvernare: "Ați băgat țara în criză fiindcă nu ați știut să guvernați".

"Vă felicit pentru învestitură și vă doresc mult succes. Noi, românii, și dumneavoastră avem mare nevoie de un succes guvernamental. Au trecut abia șase luni de când ne-am întâlnit aici pentru a învesti un Guvern PSD-ALDE după ce au fost câștigate alegerile parlamentare de această coaliție. O formulă scurtă care ar caracteriza aceste prime șase luni ar putea suna: 'ați băgat țara în criză fiindca nu ați știut să guvernați'. Că este vina fostului premier care nu s-a pus singur acolo, dar din păcate nu a știut să plece singur sau a altcuiva... nu este o analiză pe care trebuie să o fac eu sau românii. Este o analiză pe care probabil ați făcut-o în coaliție, dar faptele rămân și dovadă că această formulă scurtă de concluzie este adevărată este chiar moțiunea de cenzură prin care ați demis propriul Guvern. Este o noutate în spațiul democratic european.

Fostul Guvern nu va rămâne în istorie pentru scurtimea mandatului, au fost alții care au avut mandate mai scurte. Fostul Guvern va rămâne în istorie pentru nefericita Ordonanță 13, iar coaliția PSD-ALDE prin faptul că și-a demis, prin moțiune de cenzură, propriul Guvern. Acum, după ce unii s-au străduit destul de mult să termine repede această criză, găsim un nou Guvern și surprinzător - cu un nou program de guvernare. Noi taxe se anunță pentru români, noi impozite. După ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile românilor, deja se anunță contra măsuri.

Programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile. Nu veți mai putea merge în fața românilor cu argumentul că acest program de guvernare a fost votat. Este dreptul legitim al coaliției să meargă cu ce program de guvernare vrea în Parlament și dacă obține votul de învestitură, Guvernul se va apuca de treabă, dar în șase luni schimbăm de la reduceri de taxe, la reintroduceri de taxe, de la creșteri de salarii, la taxă de solidaritate. Un astfel de comportament nu se încadrează în ceea ce se numește predictibilitate fiscal-bugetară. Un astfel de comportament guvernamental induce dubii în rândul mediului de afaceri", a zis Klaus Iohannis.

"Stimați PSD-iști, ALDE-iști, UDMR-iști, în numele românilor, vă rog să terminați cu această țopăială fiscal-bugetară. Taxa de solidaritate... Domnule premier, onorați membri ai Guvernului, fiți solidari cu românii și guvernați responsabil!", a mai zis Klaus Iohannis.

"Vă solicit să guvernaţi în aşa fel încât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%. Vă solicit să guvernaţi în aşa fel încât românii să aibă garanţia că Guvernul României apără şi promovează statul de drept. Nu-mi doresc niciodată să mai avem sincope de tipul Ordonanţei 13. Vă rog să faceţi tot ce este necesar pentru a arăta partenerilor noştri din NATO, din UE, aliaţilor noştri că suntem oameni serioşi, că suntem o ţară serioasă cu toate sincopele politice şi că ştim să ne respectăm angajamentele, a adăugat președintele.

Miniștrii Guvernului Mihai Tudose au depus jurământul, joi, la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a președinților celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel