Ioan Deneş: Judeţul Caraş-Severin ocupă locul al treilea naţional în ceea ce priveşte investiţiile în domeniul hidrotehnic

Caraş-Severinul ocupă locul al treilea, la nivel naţional, în ceea ce priveşte valoarea sumelor alocate de Guvern pentru investiţii în domeniul hidrotehnic, a declarat, marţi, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, în timpul vizitei de lucru pe care a efectuat-o la mai multe obiective de investiţii în patru dintre zonele care au fost, în trecut, afectate de inundaţii.

'Pe un clasament realizat la nivel naţional între judeţe, Caraş-Severinul ocupă locul al treilea din punct de vedere al sumei alocate pentru investiţii în lucrări hidrotehnice. Suma totală pe care noi am alocat-o pe investiţii, atât pe lucrări hidrotehnice, cât şi în domeniul silvic, în 2019, este de 56 milioane lei, din care în domeniul gospodării apelor, 36,5 milioane lei, iar în domeniul pădurilor, 19,5 milioane lei.

Din suma totală, avem în vedere finanţarea a cinci lucrări, unele începute deja, altele care urmează a fi efectuate, precum şi alte opt puncte critice', a afirmat ministrul Apelor şi Pădurilor. Cele cinci lucrări sunt: regularizare Valea Mare şi Boşneag, la Moldova Nouă, în valoare de 26,9 milioane lei, regularizare pârâu Axin în localitatea Var - comuna Obreja, în valoare de 5,9 milioane lei, regulatizare pârâu Belareca, o investiţie de 19,9 milioane lei, refacerea lucrărilor calamitate la acumularea Oraviţa 1, în valoare de 26,1 milioane lei, precum şi regularizare pârâu Măcicaş, la Prisaca, în comuna Constantin Daicoviciu, o investiţie aflată în derulare, în valoare de 7,8 milioane lei.

La nivelul judeţului Caraş-Severin există, în continuare, mai multe puncte critice, ceea ce înseamnă eroziuni de mal, breşe în diguri, colmatări de cursuri de apă, ceea ce a determinat ministerul de resort, din acest an, să fie prioritizate. 'Din evidenţele pe care le are Administraţia Naţională Apele Române, la nivel naţional, avem puncte critice de 1,7 miliarde lei, din care, în 2019, finanţăm 101 puncte critice, în valoare de 80 milioane lei, urmând ca pe parcurs să se continue şi celelalte', a susţinut Deneş. Valoarea lucrărilor hidrotehnice care sunt finanţate anul acesta de către Ministerul Apelor şi Pădurilor la nivelul judeţului Caraş-Severin este de peste 36,5 milioane de lei.

Două dintre obiectivele cuprinse în planul de investiţii, pârâul Belareca, la Mehadia, şi Măcicaş, în comuna Constantin Daicoviciu, au fost vizitate de către ministrul Ioan Deneş. Acesta s-a mai deplasat în comuna Slatina Timiş, unde a fost finalizată o lucrare efectuată in regim de urgenţă, după o viitura produsă anul trecut, dar şi în municipiul Caransebeş, unde se intervine, în prezent, tot în regim de urgenţă. Ioan Deneş s-a aflat, marţi, într-o vizită de lucru în judeţul Caraş-Severin, fiind însoţit de directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Victor Sandu, de directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Gheorghe Mihailescu, şi de deputatul PSD de Caraş-Severin, Luminiţa Jivan.

'Am fost în judeţul Caraş-Severin în luna iunie a anului trecut, după un episod sensibil, care a produs pagube materiale în urma căderilor de precipitaţii. Acum am venit, din nou, iar vizita noastră a avut mai multe paliere de abordare. În primul rând, am vrut să inspectez, împreună cu colegii mei specialişti, stadiul lucrărilor pe care noi le avem în derulare în judeţul Caraş-Severin, apoi să inspectez lucrările deja finalizate în regim de urgenţă. Prin urmare, am fost la câteva din investiţiile pe care le-am finalizat şi mă refer aici la Slatina Timiş, pe pârâul Slatina, dar şi să inspectăm investiţii pe care le avem în vedere a fi derulate şi finanţate în 2019', a afirmat ministrul. Potrivit acestuia, în anul 2019, Ministerul Apelor şi Pădurilor are prins un buget pentru investiţii de peste 700 milioane lei, la nivel naţional.

Din acest buget, pentru lucrări hidrotehnice sunt prevăzute peste 500 milioane lei, cel mai mare buget pe care l-a avut acest minister în ultimii zece ani. 'Dacă în anul 2017, Ministerul Apelor şi Pădurilor a finalizat 37 de lucrări hidrotehnice, iar în 2018 - 96 de lucrări, în 2019 are în finanţare, pe un program riguros de monitorizare, 150 de lucrări hidrotehnice care vor fi finalizate tot în acest an', a subliniat Ioan Deneş.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel