Ioan Aurel Pop: „Dacă ajungem să ne purtăm ca lupii din haită, ne merităm soarta”

Ioan Aurel Pop
Ioan Aurel Pop

Noul președinte al Academiei Române s-a apărat de acuzațiile de colaborare cu securitate, pe care le pune pe seama poziției sale intransigente în apărarea valorilor naționale românești.

Profesorul Ioan Aurel Pop a intrat în direct prin legătură telefonică la emisiunea „Realitatea Românească” moderată de jurnalistul Octavian Hoandră la Realitatea TV pentru a răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public cu privire la presupusa sa colaborare informativă cu fosta Securitate a statului comunist.

Ioan Aurel Pop: „Articolul din 22 este calomniator”

„Mi-am dat seama că această candidatură a mea la președinția Academiei Române a supărat pe mulți. La fel s-a întâmplat și când am candidat pentru poziția de rector și mă așteptam pentru că am o oarecare experiență de viață. Firește că acum a fost o mare stângăcie după părerea mea, pentru că dacă autorul acelui articol calomniator din revista 22 este într-adevăr angajat la Consiliul Național de Cercetare a Arhivelor Securității, atunci nu cunoaște regulile propriei instituții, pentru că această instituție mi-a dat un certificat de necolaborare, fără ca eu să fi solicitat, prin simplul fapt că eram director al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția”, a precizat acad. Ioan Aurel Pop.

Nu a călătorit în Occident în perioada comunistă

„În al doilea rând, nu cred că domnia sa nu cunoaște noțiunea de colaborator al Securității. Eu știu această noțiune de la persoane autorizate, pentru că Universitatea Babeș-Bolyai a dat un vicepreședinte al CSAS și cum se probează această „calitate”. Nu înțeleg cum un angajat al statului român poate face astfel de afirmații. Eu am arătat că nu am fost plecat niciodată înainte de 1989 la vreun congres sau la o conferință în Occident ca să pot influența diaspora”.

Consideră că patriotismul l-a transformat într-o țintă

Acad. Ioan Aurel Pop pune acest atac pe seama poziției sale tranșante de susținător al valorilor românești.

„Suntem într-o perioadă în care, din păcate, a apăra valorile naționale este un păcat, dar să nu uităm că suntem în anul Centenarului, să nu uită că Universitatea din Cluj 100 de ani de învățământ în limba română pe care l-au cerut înaintașii noștri încă din secolul al XVIII și pe care nu l-au obținut niciodată până când România nu a devenit stăpână peste Transilvania, să nu uităm că suntem într-o competiție în Europa cu o serie de țări care nu ne doresc neapărat binele, să nu uităm că președinția Academiei Române este o funcție de mare responsabilitate”, afirmă intelectualul în vârstă de 63 de ani, rector al Universității Babeș-Bolyai din anul 2012.

Se așteaptă la noi atacuri

Întrebat de moderatorul Octavian Hoandră dacă se așteaptă și la alte atacuri la adresa imaginii sale, acad. Ioan Aurel Pop a replicat:

„S-ar putea să urmeze, eu sunt un om realist. Mi s-a adus un mare prejudiciu de imagine, dar din fericire multă lume mă cunoaște și știe ce fac, se spun, ce simt ca om și mă gândesc la vorbele lui Seneca, marele filosof roman care a corectat dictonul „Homo homini lupus” - Un om față de alt om e lup - printr-o formă foarte frumoasă: Un om față de alt om e lucru sfânt. Dacă ajungem să ne purtăm ca lupii din haită, înseamnă că ne merităm soarta. Eu sper să nu fie așa și să intrăm cu fruntea sus în sărbătoarea aceasta pe care o așteptăm cu toții, de la 1 Decembrie și cele care vor urma, trăind prin muncă aceste sărbători frumoase ale spiritului românesc”, a încheiat noul președinte al Academiei Române.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel