Investitorul Mark Obius: DD este un pericol pentru celelalte privatizări

mobius dc
mobius dc

Investitorul de talie globală, Mark Obius, a vorbit sâmbătă seara la emisiunea "După 20 de ani," difuzată de Pro Tv, despre privatizarea Oltchim şi s-a arătat neîncrezător în competenţele câştigătorului licitaţiei, adăugând că actuala situaţie de la Oltchim este un pericol pentru celelalte privatizări.

Şeful Grupului Templeton Emerging Markets, Dr. Mark Mobius, nu crede în capacităţile manageriale a lui Dan Diaconescu, subliniind că e şi de competenţa statului să găsească un cumpărător viabil în astfel de situaţii. "În cazul Oltchim, cred că este posibil ca cel care a cumpărat combinatul să nu fie un manager bun pentru companie. Cred că este foarte important ca atunci când statul vinde astfel de întreprinderi să găsească un cumpărător viabil, capabil să cumpere şi să administreze activele cumpărate în beneficiul ţării şi să facă şi profit, bineînţeles (...) Multe dintre întreprinderile de stat, de-a lungul anilor, au angajat mulţi oameni care nu fac nimic, dar care sunt plătiti, iar rezultatul se vede in profitul companiei. Asa că trebuie să luăm acest medicament, ca să putem face un pas înainte. În experienţa noastră am învăţat că prima fază este concedierea, însă odată ce compania devine viabilă şi profitabilă ea o să ajute oamenii, îi angajează la loc. Dacă acele companii nu devin viabile, atunci trebuie sa fie închise, aceasta se numeşte economie modernă," a declarat şeful Templeton Frontier Markets.

Întrebat dacă la licitaţia combinatului din Râmnicu Vâlcea, se putea pune un filtru participanţilor, dr. Mobius a confirmat această posibilitate, menţionând că celelalte privatizări vor fi periclitate, din cauza unui cumpărător care nu poate să plătească. "Da, se putea propune aşa ceva, aşa cum se întâmplă cu managerii privaţi, care trebuie să aibă experienţă şi calificare profesională pentru a putea conduce o companie. Situaţia de la Oltchim va pune în pericol şi celelalte privatizări pe care statul roman intenţionează să le facă, din cauza acestui cumpărător care nu este în stare să plătească şi vă treziţi că totul se termină şi mai rău decât cum era la început. Privatizarea nu înseamnă însă şi o garantare automată a succesului," a explicat investitorul.

Mark Mobius menţionează că situaţia din România nu este unică, şi alte ţări confruntându-se cu probleme când sunt puse în vânzare active ale statului. "Asişti la astfel de întâmplări peste tot în lume când există mari dezbateri care înconjoară vânzarea activelor de către stat, te confrunţi cu astfel de probleme absolut oriunde, fie că eşti în Brazilia, în Rusia sau în Vietnam. Este deopotrivă amuzat şi trist, este o combinaţie a amândurora şi este o nefericire, pentru că am putea face atât de mult progres dacă oamenii ar fi rezonabili şi achiziţionează aceste companii când sunt capabili să o facă şi din punct de vedere al banilor şi al managementului," a spus dr. Mobius.

Franklin Templeton a preluat în septembrie 2010 administrarea Fondului Proprietatea, fond care deţine în prezent participaţii la companii de stat importante, precum Hidroelectrica (19,9%), Romgaz (15%), Nuclearelectrica (9,7%), Transgaz (15%) şi Complexul Energetic Oltenia (21,5%), dar şi la companii privatizate, cum sunt OMV Petrom (20,1%), Alro (10,2%) sau BRD (3,6%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel