Inundaţii în ţară. Stare de alertă

Inundatii
Inundatii

ANAR anunţă lucrări de intervenţie pe digurile de pe Olt şi Cormoş, dar şi faptul că tot personalul Administraţiei este în în stare de alertă.

Administraţia Naţională 'Apele Române' a luat o serie de măsuri de intervenţie pe timpul stării de alertă din comuna Islaz, judeţul Teleorman, iar, în ceea ce priveşte pârâul Cormoş, din judeţul Covasna, a executat o breşă în digul de apărare mal stâng al acestuia, informează ANAR, precizând că tot personalul Administraţiei se află în stare de alertă.

Comuna Islaz, judeţul Teleorman

În urma fenomenelor meteorologice înregistrate, în perioada 12 - 14 martie 2018, a temperaturilor pozitive în zona montană înaltă şi a ploilor torenţiale, precum şi a evoluţiei fenomenelor hidrologice, în Comuna Islaz, judeţul Teleorman, digul situat pe malul drept al râului Olt la km 1 + 400 amonte de confluenţa cu fluviul Dunărea s-a erodat complet pe o lungime de 160 metri, iar digul de pe malul drept al râului Olt la km 5+ 600 amonte pod rutier DN Corabia Turnu Măgurele s-a erodat complet pe o lungime de 550 metri.

'În vederea efectuării lucrărilor de intervenţie pentru închiderea breşelor existente se va realiza un şenal cu dimensiunile de 550 m x 12 m x 5 m în dreptul digului de la km 5+600 mal drept râul Olt şi punerea în siguranţă a localităţii Islaz', menţionează ANAR într-un comunicat de presă.

Tălişoara, judeţul Covasna

Conform sursei citate, în data de 13 martie 2018, pârâul Cormoş, în aval de podul de pe DJ 131 în localitatea Tălişoara, judeţul Covasna, zonă neamenajată, s-a revărsat pe ambele maluri, inundând terenurile agricole din aval Din cauza nivelurilor mari înregistrate pe râul Olt, pârâul Baraolt şi pârâul Cormoş, apa revărsată s-a acumulat în incintă, existând o suprafaţă de aproximativ 450 ha acoperită cu apă cu un volum mediu estimat de aproximativ 2,3 milioane metri cubi de apă.

În această zonă sunt inundate şi închise circulaţiei publice 2 drumuri judeţene (DJ 131 şi DJ 131 B), care fac legătura între localităţile Baraolt - Racoşul de Sus, respectiv Baraolt - Augustin (judeţul Braşov).

'Deoarece evacuarea apei din această incintă se poate realiza în prezent numai printr-o subtraversare a digului mal drept râu Olt situată la 150 m în amonte de podul de pe DJ 131B având diametrul de 800 mm ceea ce face ca procesul de evacuare a apelor din zona inundată să fie de lungă durată (aproximativ 2 săptămâni), Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Apelor şi Pădurilor a aprobat, prin Hotărârea din data de 20 martie 2018, următoarele: executarea unei breşe controlate de 4 m lungime în digul mal stâng al pârâului Cormoş, la aproximativ 350 m în amonte de confluenţa cu râul Olt, judeţul Covasna, în data de 20.03.2018, cu scopul de a asigura scurgerea apei dinspre incinta inundată către pârâul Cormoş şi reluarea circulaţiei pe DJ 131 şi DJ 131 B afectate, în vederea refacerii legăturii rutiere dintre judeţele Covasna şi Braşov. După finalizarea procesului de evacuare a apei din incintă, breşa va fi închisă prin grija Sistemului de Gospodărire a Apelor Covasna, sumele necesare lucrărilor fiind asigurate prin Programul de Gospodărire a Apelor pentru anul 2018. Lucrările se vor realiza cu asistenţa tehnică a specialiştilor din cadrul A.N. 'Apele Române prin Administraţia Bazinală de Apă Olt şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Covasna', precizează comunicatul.

[citeste si]

Acesta menţionează că, având în vedere evoluţia evenimentelor hidrologice înregistrate în judeţele vizate de avertizări, tot personalul din cadrul A.N. 'Apele Române' se află în stare de alertă şi monitorizează permanent cursurile de apă, se intervine pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor, dar şi punerea în siguranţă a punctelor critice înregistrate pe sectoarele vizate de avertizările hidrologice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel