EXCLUSIV  Întrebări referendum 2019. Remus Borza aruncă BOMBA din Constituție

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedinţia a anunţat joi, prin purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi, care sunt întrebările adresate românilor la referendumul pe justiţie din 26 mai, organizat simultan cu alegerile europarlamentare. Deputatul Remus Borza susține că cele două întrebări sunt interzise prin Constituție.

Potrivit anunţului făcut de purtătorul de cuvânt al preşedintelui, cele două întrebări pentru referendum sunt:

„Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracțiuni de corupţie?" 

„Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?"


Borza scoate Constituția

„E dreptul constituțional al președintelui Klaus Iohannis să consulte poporul pe teme de interes național. Și președintele României la investitură a depus un jurământ prin care se angaja să respecte Constituția și legile țării. Ori, Constituția, prin Art. 74, alin. 2, stipulează că „nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor", și implicit a unui referendum, „problemele fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea". Ori, prima întrebare pe care vrea să o adreseze Iohannis cetățenilor în cadrul referendumului este interzisă de Constituție.

A doua întrebare vizează dreptul Guvernului de a emite ordonanțe sau, mai exact, interdicția Guvernului de a emite ordonanțe de urgență. Ghinion, din nou, câtă vreme aceeași Constituție, care ar trebui să fie obligatorie pentru toți cetățenii și cu atât mai mult pentru președintele țării, abilitează Guvernul, prin Art. 108, de a adopta hotărâri și ordonanțe", a spus deputatul Remus Borza la DCNews. 

VEZI ȘI: Iohannis, glonț de aur. Borza, ipoteza la care nimeni nu s-a gândit. Răstoarnă tot

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel