Întrebări Referendum 2019. Piperea: Cel mai grav lucru posibil cu aceste întrebări este că...

Gheorghe-Piperea
Gheorghe-Piperea

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat la Antena 3 care este miza președintelui cu întrebările anunțate pentru referendumul consultativ pentru justiție, dar și două scenarii devastatoare pentru Iohannis.

Singurul merit al acestor întrebări este că există. În rest, sunt numai greșeli. A doua întrebare este extrem de greu de înțeles și este foarte alambicată și foarte lungă. Dar, nu asta este important, ci faptul că ambele chestiuni sunt principii ale constituției care se pun în discuție foarte serios. În primul rând, este un referendum consultativ, nu obligatoriu, nu constituțional, astfel nu pot avea, cel puțin în prima fază, niciun efect pentru că a interzice amnistia și grațierea pentru fapte de corupție poate să fie un interes pentru public, dar asta înseamnă să modifici constituția, iar pentru asta trebuie un ditamai proces legislativ, care înseamnă doua participări în acest proces, al Parlamentului și un referendum de modificare a constituției mult mai greu de trecut decât unul consultativ. Chiar dacă s-ar vota pozitiv aceste două întrebări ar însemna că efectiv vor intra în vigoare peste 3-4 ani de zile când se va fi modificat constituția. a spus avocatul Gheorghe Piperea, la Antena 3.

Cel mai grav lucru posibil cu aceste întrebări este că...

Cel mai grav lucru posibil cu aceste întrebări este că există riscul pentru dl. președinte să nu se facă cvorumul și de aici se vor putea interpreta două alternative. Mai întăi, dacă lumea nu vine la acest referendum s-ar putea să se spună că lumea nu este atât de interesată pe tema corupției cum lasă să  se înțeleagă președintele, #rezist și toți ceilalți.

A doua chestiune. Lipsa de participare la referendum ar face ca lupta anti-corupție  să devină litera moartă de lege pentru că lumea va spune ce sens are să ne mai zbatem pentru corupție, de vreme ce populația la referendum și-a exprimat parerea printr-un absenteism. Pentru lupta anti-corupție, am plătit sute de milioane de euro în ultimii 14 ani s-ar putea închide, să se termine fără vreun rezultat si pentru asta principalul vinovat ar putea să fie dl.președinte Iohannis. Noi toți, voci ale societății civile, jurnaliști sau lideri de opinie ar trebui să atragem atenția că ideea de a lupta împotriva corupției trebuie să fie resuscitată pentru că ce s-a făcut până acum nu a fost lupta anti-corupție   a concluzionat avocatul Gheorghe Piperea, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

VEZI ȘI Referendum Justiţie 26 mai întrebări. Bogdan Chirieac, reacție

VEZI ȘI Iohannis, întrebări referendum. Declaraţiile zilei la Palatul Cotroceni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel