EXCLUSIV  Întrebarea din sondaje care nu apare la TV. Cum schimbă jocul la alegerile prezidențiale

Klaus Iohannis - Viorica Dancila
Klaus Iohannis - Viorica Dancila

 

Politologul Alfred Bulai nu crede că vor avea succes candidaturile ”mici”, cele exotice sau independenții, la alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2019.

”Există în sondajele de opinie o întrebare care nu se prea difuzează, la televizor, a declarat Alfred Bulai pentru DCNews. Pe cine vedeți președinte? Adică, nu pe cine vreți președinte, nu care este candidatul dv preferat, ci care este candidatul pe care îl percepți ca având cele mai multe șanse. În 2014, la această întrebare au fost pe primele două locuri Ponta și Iohannis, în 2019 este foarte probabil ca pe primele două locuri să se afle Iohannis și Dăncilă.

Teoria votului util

Fiecare alegător vrea ca votul său să conteze, să dea un vot util, unui candidat cu șansă, să nu risipească votul pe un outsider. Ca urmare, dacă îl simpatizează, să spunem, pe Paleologu, dar nu îl percepe ca având șanse, se va reorienta către un candidat care exprimă mesaje asemănătoare, dar pe care îl percepe câștigător, așa că va vota cu Iohannis. Pe Stânga, un alegător care îl simpatizează pe Pleșoianu, văzut ca un outsider, se va reorienta și îi va da votul lui Dăncilă. Astel, chiar dacă acum apare în sondaje dispersia preferințelor,  la urne votul se va concentra, favorizând candidații puternici, care vor avea mai mult ca în sondaje și lăsând la o cotă mai mică pe cei percepuți ca neavând șanse. Vom vedea și cum evoluează campania, în ce măsură va reuși să mobilizeze alegătorii, dar până atunci să urmărim în sondajele care vor fi publicate și acest item, deseori trecut sub tăcere de cei care le aruncă pe piață ”, a spus Alfred Bulai pentru DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel