EXCLUSIV  Întrebare referendum 2019. Zamfir, Rareș B., Tim Ionescu, Coarnă, Cristescu, idei pentru Iohannis

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că referendumul pentru Justiție va fi organizat pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare, fără a preciza care va fi întrebarea de pe buletinul de vot. În acest context, DCNews a contactat personalități politice și nu numai pentru a spune, în opinia lor, ce întrebare le va fi adresată românilor.

Dumitru Coarnă, întrebare referendum 2019

„Sunt atât de multe întrebări pe care ar trebui să le adresăm românilor, încât îmi e greu să fac o selecție", a spus Dumitru Coarnă, contactat de DCNews. De asemenea, acesta a amintit de referendumul din 2009, când s-a cerut Parlament unicameral cu maxim 300 de deputați. Constituția nu a fost modificată în sensul în care s-a exprimat poporul. „Dacă intrăm în zona practică, să ne aducem aminte de referendumul din 2009. A trecut și nu s-a întâmplat nimic", a spus Coarnă. „Eu cred că totul este doar o joacă politică", a adăugat acesta. Răspunzând afirmativ provocării lansate de DCNews, Dumitru Coarnă a formulat o întrebare ce ar putea fi adresată, în opinia sa, românilor la referendumul din mai. „Sunteți de acord ca cei care au condamnări penale să nu ocupe funcții publice? Cu variantele de răspuns da sau nu", a spus Dumitru Coarnă.

Daniel Zamfir, întrebare tare

Daniel Zamfir a subliniat faptul că orice întrebare ar fi lansată de către preşedintele Klaus Iohannis la referendumul pentru justiţie ar trebui să conţină o sintagmă esenţială. „În primul rând subliniez că acest referendum este o strategie a preşedintelui Klaus Iohannis de a intra în campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Întrebarea pe care vrea să o pună mă îndoiesc că ar fi una suficient de clară pentru a putea trece de Curtea Constituţională şi a se reflecta într-o modificare a legii. Nu văd cum ar putea să sune o astfel de întrebare. Ne aducem aminte că încă de anul trecut se lansase ideea că preşedintele vrea să facă un referendum pe justiţie. Privind serios lucrurile, ce să stabilească acest referendum? Dacă vrem să luptăm împotriva corupţiei? Sigur, vrem să luptăm împotriva corupţiei, dar fără abuzuri. Orice întrebare ar pune domnul Klaus Iohannis legată de justiţie, ar trebui să conţină sintagma: 'fără abuzuri': 'Vreţi să luptăm împotriva corupţiei, dar fără abuzuri?'. Hai să ne referim la justiţie şi la ce trebuie să facă aceasta, dar fără abuzuri", a declarat, pentru DC News, senatorul Daniel Zamfir.

Rareș Bogdan, idee pentru președinte

Rareș Bogdan, fost realizator Tv și actual candidat PNL la europarlamentare, a precizat pentru DCNews întrebarea pe care el ar pune-o pe buletinul de vot. „Uite ce întrebare aș pune eu: Vreți ca cei condamnați pentru fapte de corupție să nu mai ocupe funcții de demnitate publică în următorii 10 ani?”, a declarat Rareș Bogdan pentru DCNews. „Întrebarea se referă la condamnările din justiție și la oamenii care trebuie să înțeleagă foarte clar că în democrație, hoții stau la pușcărie. Hoții stau la pușcărie, nu stau nici în Guvern, nici în Parlament, nici în alte instituții. Asta se întâmplă în democrație. Poate în alte sisteme hoții stau în Guvern. Eu așa știu", a mai precizat acesta.

Tim Ionescu: Asta e întrebarea pe care ar trebui să o pună Iohannis

Tudor-Tim Ionescu este de părere că orice întrebare, legată de justiție, pusă de președintele României, Klaus Iohannis, la referendum, nu va fi în favoarea justiției române.

„Orice întrebare ar pune nu este în beneficiul justiției din România! Sunteți de acord că cei care au comis abuzuri în justiție să fie anchetați și să răspundă pentru faptele lor? Asta este întrebarea pe care ar trebui să o pună președintele Iohannis dacă-i pasă într-adevăr de justiția din România”, a spus Tudor-Tim Ionescu pentru DCNews.

  

Laura Nureldin, sugestie pentru Iohannis: Eu aș vota DA

Contactată de DCNews, Laura Nureldin a spus: „Dacă se organizează referendumul iar oamenii spun că „nu vor penali în funcții publice", dar la europarlamentare candidează „penali" și mai și câștigă, ne-ntoarcem în pătrățica 1, ca la Piticot? Se retrag ăia din Parlamentul European, deși au câștigat? Mai facem o dată alegeri?"

De asemenea, a precizat că, de ani mulți, nu mai votează liste, ci independenți. „Măcar să știu că există un om pe care pot să-l urechez pe persoană fizică", a explicat Laura Nureldin.

Cu privire la întrebarea care ar putea fi formulată la referendum, a spus: „Păi ce-ar fi să întrebe: Sunteți de acord cu votul uninonimal pur? Eu aș vota DA".

Radu Cristescu, două variante de întrebări pentru referendum 

„Mediocrul lent a moștenit de la Băsescu și sfătuitorii săi schema cu referendumul la alegeri încălcând recomandările Comisiei de la Veneția! Deci nu mai contează ce întrebare va fi... dacă pentru Klaus Iohannis Europa este bună doar când îi condamnă pe adversarii lui politici, dar se șterge pe picioare cu Europa când el și turma lui au alte interese... interese de gașcă!", a spus Radu Cristescu pentru DCNews.

„Sunteți de acord să dau înapoi banii obtinuți în mod fraudulos prin închirierea unei case obținute în mod ilegal prin acte false și înșelăciune?

„Vreți o justiție selectivă bazată doar pe denunțuri, nu și pe probe, unde să indic eu (n.r. - Klaus Iohannis) DNA-ului ce adversari politici să ancheteze și aresteze?"

 

 

DCNews organizează un concurs pe tema referendumului. Poți câștiga 500 de lei dacă vei ghici! Înscrie-te AICI: Referendum 26 mai 2019 Iohannis - ÎNTREBAREA îți aduce un premiu. Participă și tu!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel