Intotero: Proiect de lege privind transferarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, depus la Parlament

Un proiect de lege privind transferarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei din administrarea Ministerului Culturii în cea a consiliilor judeţene Hunedoara şi Alba a fost depus de parlamentarii PSD la Parlament, în această săptămână, a informat miercuri, printr-un comunicat de presă, deputatul Natalia Intotero.

'În decizia luată împreună cu colegii mei a contat şi exemplul pozitiv al Sarmizegetusei Regia, unde Consiliul Judeţean Hunedoara a devenit administratorul sitului unde lucrurile au intrat în normalitate', se arată în comunicatul remis AGERPRES de către deputatul social-democrat. Potrivit parlamentarului PSD, principalele probleme identificate în cazul cetăţilor dacice vizate de proiectul de lege se referă la statutul juridic al terenurilor, desemnarea unor administratori, lipsa căilor de acces şi suprapunerea, pe aceeaşi suprafaţă, a statutului de sit arheologic cu cel de arie naturală protejată. De asemenea, lipsa pazei poate duce la situaţii de braconaj arheologic, 'astfel că vorbim de ameninţări reale la adresa acestor obiective'.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare regimul special de protejare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi cuprinde, între altele, măsurile speciale de protecţie, de ordin ştiinţific, juridic şi administrativ menite să asigure paza, conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a acestor monumente UNESCO. 'Ne dorim ca, după adoptare, legea să fie un sprijin important nu numai pentru conservarea acestor mărturii istorice ale izvorului nostru spiritual ca naţiune, ale identităţii noastre culturale, dar şi un imbold pentru dezvoltarea turistică şi implicit economică a zonei Orăştie', se arată în comunicat.

În 1999, toate cele şase cetăţi dacice din Munţii Orăştiei au fost incluse în Lista patrimoniului mondial UNESCO, iar din 2001, prin noua Lege a monumentelor istorice, acestea au fost înscrise pe lista monumentelor separat, fără a se mai pune problema unei rezervaţii arheologice. În 2006, printr-un ordin al Ministerului Culturii şi Cultelor, zona celor şase cetăţi au fost desemnată ca 'zonă arheologică de interes prioritar'. În prezent, doar cetatea dacică Sarmizegetusa Regia a fost preluată în administrare de CJ Hunedoara de la Ministerul Culturii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel