EXCLUSIV  Interviu. Părintele Dan Damaschin, îngerul a peste 7000 de copii, omul anului: Miracol în România despre care nu se vorbește

Pe pământ există îngeri. Sunt printre noi și fac mult bine, bine despre care foarte rar se scrie.

DC News l-a contactat pe părintele Dan Damaschin din Iași, supranumit și îngerul copiilor sau părintele a mii de copii, care a reușit să ducă la bun sfârșit o nouă campanie de ajutorare a 7.020 de copii.

Cea mai recentă acțiune de suflet a părintelui ne-a lăsat cu gura căscată. Și nu vorbim aici de ajutorarea unui copil, 10 sau 100, ci, mai nou, numărul a crescut la 7.000 de copii. L-am contactat pentru a înțelege mai bine cum puterea exemplului poate muta munții chiar și atunci când credem că oamenii cu adevărat buni sunt pe cale de dispariție într-o societate tot mai individualistă.

DC News: Părinte, cum ați reușit să duceți la bun sfârșit această acțiune de suflet? Ați avut inițiativa de a îmbrăca, încălța și hrăni 7.020 de copilași...

'Sunt doar un om cu limite, care a fost rânduit de Dumnezeu să se afle într-un loc cu foarte multe persoane încercate, mame bolnave cu foarte mulți copii acasă, mame abandonate de soți chiar în cele mai grele clipe ale vieții, atunci când ar trebui să fie cel mai fericite, vorbim aici despre momentele sarcinii și nașterii. De asemenea, ne ocupăm de numeroase mame bolnave cu mulți copiii acasă, care trăiesc în sărăcie și alte cazuri asemănătoare. Pentru că Dumnezeu m-a rânduit să mă aflu într-o astfel de realitate mai grea, trebuie să găsesc și soluții față de problemele lor, pe lângă sfaturi duhovnicești și rugăciuni.

'Am constatat faptul că mai frumos vorbești unui om despre Dumnezeu atunci când l-ai îmbrăcat, când l-ai spălat, când i-ai dat de mâncare. În urmă cu 14 ani, am plecat la drum cu câțiva copii ai mamelor, care se aflau în Maternitate. De la an la an, au venit lângă noi noi și noi cazuri. La Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie 'Cuza Vodă' din Iași este cel mai mare număr de nașteri. De asemenea, la Iași vin și alte cazuri sociale grave din toată Moldova. Am ajuns să avem în grijă mame și copii nu doar din acest oraș, ci și din județele limitrofe. Anul acesta ne-am propus să ajutăm un număr de aproximativ 5.800 de copii.' a spus preotul Dan Damaschin.

DC News: Părinte, cum ați ajuns la un număr de 7.000 de copii? Cine vă ajută? Cum reușiți să coagulați oamenii într-o lume tot mai individualistă?

'Această mobilizare a oamenilor noștri și o promovare cuviincioasă cu privire la faptul că este cineva care ajută mame și copii a făcut să ajungem, cu teamă, la un număr de 7.020 de copii. Aceștia au fost evaluați la domiciliul lor de către voluntarii noștri din biserică și colaboratorii din teren. Evaluarea a presupus să știm ce vârstă au, ce mărime au la piciorușe, care este înălțimea lor pentru a cunoaște ce haine să primească sau ce scutece pentru că avem și bebeluși în grijă. După ce a fost făcută o bază de date cu aceștia, lista a fost încărcată pe internet, pe paginile de Facebook. Oamenii care ne cunosc de ani de zile și sunt alături de noi și-au asumat un copil căruia să îi facă o bucurie.

Pentru a ieși mai ieftin, am recomandat ca oamenii să încerce să nu procure ei hainele, încălțămintea și alimentele, pentru că noi am dorit să le comandăm la fabrici. În acest fel, am scăpat de multe comisioane. Am obținut un preț la o treime din prețul pieței astfel încât copiii au primit un pachet complet de 250 RON cu încălțăminte, haine, articole de igienă, curățenie și alimente. Acestea s-au realizat din donațiile unor oameni buni din Iași, din țară și din străinătate, care și-au asumat demersul acum în Postul Crăciunului și în preajma Nașterii Mântuitorului nostru, Iisus Hristos.

Din fericire, lista a fost dusă la bun sfârșit chiar dacă a fost un efort uriaș și au existat mici problemuțe. Lista a fost ajustată pentru că nu toți donatorii și-au ținut promisiunea, fie o vor face mai târziu, fie au avut problemele lor. Însă, cei care au venit în locul lor au fost foarte bine veniți. Prin urmare, sper să reușim să plătim facturile până la sfârșitul acestui an sau în luna ianuarie 2020 oamenilor, care au muncit în făbricuțele lor pentru cei 7.020 de copii.' a punctat Dan Damaschin, preot misionar la Spitalul Clinic Universitar de Obstetrica si Ginecologie ,,Cuza-Vodă” din Iași, Președinte al Asociației ,,Glasul Vieții”, pentru DC News. 

Rămâneți pe DC News, urmează să publicăm a doua parte a interviului cu părintele Dan Damaschin!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel