EXCLUSIV  Interviu Juncker: mesajul pentru PNL care nu a fost publicat în România

Juncker
Juncker


Unul dintre răspunsurile oferite de Jean Claude Juncker a trecut neobservat, deși problema ridicată privește PNL și pe liderul acestuia, Ludovic Orban. 

Președintele Comisie Europene, Jean Claude Juncker, a acordat un interviu publicației germane Welt am Sonntag, în care face o referire directă la România.  Juncker a atins mai multe teme, de la Brexit la protecția frontierelor, dar presa din țara noastră s-a limitat doar la fragmentul în care critică guvernul.

Întrebarea jurnaliștilor Welt am Sonntag a fost lansată în perspectiva alegerilor europene din luna mai. ”Care ar fi sfatul dumneavoastră pentru liderii de campanie? Cum să-i pună la respect pe populiști?”, a fost întrebat Juncker.

Membru al PPE, familie politică din care face parte și PNL, Juncker a avertizat asupra unei greșeli uriașe pe care o fac tot mai multe partide tradiționale.

”Cred că imitarea fără discernământ a populiștilor este o uriașă greșeală pe care o fac tot mai mulți oameni din partidele aparținând familiilor politice tradiționale, a spus Juncker. Cei care aleargă după  populiști vor fi văzuți doar din spate. Nu trebui să admitem că populiștii ar avea dreptate, ci trebuie să arătăm cine sunt: unii care țipă mai tare, dar nu au propuneri concrete și nici soluții pentru problemele momentului”, a concluzionat Jean Claude Juncker.

Președintele Comisiei Europene a refuzat să nominalizeze liderii care fac această greșeală. ”Nu dau nume. Nu vreau să-i fac de rușine”, a  explicat Juncker. 

În ceea ce ne privește, cu mici excepții, aproape insignifiante,  un partid aparținând familiei politice PPE pare că ”arată spatele” alegătorilor. Dacă popularii de la UDMR rămân în zona tradițională, liderii PNL au preluat discursul, temele și modul de acțiune al nou- venitului USR, partid care corespunde definiției date curentului politic populist (contestă elitele, corupte și desprinse de popor, nu are o ideologie bine definită,  prezintă simplist, în manieră emoțională, răspunsuri la problemele complexe ale societății).

Spre deosebire de PSD, care i-a dat replica lui Juncker prin câțiva purtători de mesaje, PNL profită de faptul că nu e nominalizat explicit și își continuă vacanța. Din punct de vedere al imaginii, bine face: nu are rost să-și pună mâna în cap, dacă se vorbește la modul general despre căderea părului.

Pe de altă parte, poate că strategia va da roade, iar PNL va reuși nu doar să preia discursul, ci și alegătorii USR. Nu ar fi singurul caz în care Jean Claude Juncker se va fi înșelat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel