EXCLUSIV  Interviu: Cine este Larisa Maria Nechita, tânăra nevăzătoare care a făcut ca numele de România să se audă peste tot în lume. Cea mai bună doctorandă

Larisa, o minune de om
Larisa, o minune de om

În țara lui "merge și așa", în țara în care toată lumea se plânge de orice fără să facă nimic pentru a schimba lucrurile, trăiește Larisa Maria Nechita, o tânără care vede ce noi nu mai vedem.

Larisa Maria Nechita face performanță în România, țara în care ne plângem că educația este precară, în țara în care numărul studenților a ajuns acum la cel mai mic din ultimele două decenii. Larisa Maria Nechita este un om de poveste, o poveste reală.

Când vorbești despre ea este greu să nu folosești clișee la superlativ. Înainte de toate, aș spune doar că, în țara în care plagiatul este la putere, a fost desemnată cea mai bună doctorandă francofonă a anului 2019 pentru prezentarea subiectului său de cercetare.

Larisa Maria Nechita este, dacă vreți, un ambasador al României

A participat la Finala internațională a concursului "Teza mea în 180 de secunde" (MT180), organizată în premieră de la crearea sa în 2012 în Africa subsahariană, la Dakar, de către Ministerul Învățământului Superior, al cercetării și al Inovației din Senegal și Agenția universitară a Francofoniei (AUF). România a fost reprezentată la acest concurs de către Larisa Maria Nechita.

Doctorandă a Universității „Lucian Blaga" din Sibiu, Larisa Maria studiază obstacolele lingvistice și culturale care pot apărea în procesul de interpretariat simultan, titlul tezei sale fiind „Transferuri culturale, calitatea discursului și gestiunea erorilor în activitatea de interpretariat în cadrul conferințelor".

Haideți să o cunoaștem împreună pe Larisa Maria Nechita.

DC News: Ai participat la marea competiție Teza mea în 180 de secunde  (MT180). Cum ai ajuns aici?

Fac parte din școala doctorală Lucian Blaga din Sibiu. Universitatea m-a ajutat foarte mult să mă dezvolt în plan profesional și personal. Îi mulțumesc coordonatoarei mele de doctorat - conferențiar universitar doctor Maria-Elena Milcu care mi-a recomandat această competiție, știind cât de mult îmi place să vorbesc în public. M-am înscris, am trecut pașii și organizatorii concursului au avut încredere să reprezint țara la nivel internațional.

DC News: Nu ți-a fost greu să îți prezinți teza de doctorat în doar 180 de secunde și un slide?! Vorbim de o muncă de pagini întregi, o muncă de ani de zile pe care a trebuit să o rezumi în trei minute?

Mai multe probleme am avut cu slide-ul decât cu discursul. Acest exercițiu dificil de a prezenta totul într-un timp atât de scurt îți oferă oportunitatea de a ieși din rutina zilnică, din monotonie. De asemenea, îți clarifică gândurile ca doctorand. În trei minute trebuie să fii comunicativ, carismatic, să folosești cuvinte simple pe care să le înțeleagă toată lumea, dar în același timp de impact. Este o provocare foarte interesantă.

DC News: Cum ți-ai ales subiectul tezei?

Dezvolt o teză despre interpretariatul de conferință care înseamnă traduceri live. Pasiunea mea a început de foarte mult timp, dar s-a accentuat în Bruxelles unde am avut oportunitatea să studiez în primul an de master. Atunci mi s-a părut o idee ingenioasă pentru că trebuie să ai multă atenție distributivă, să fii intuitiv, spontan pentru a putea traduce simultan dintr-o limbă în altă limbă, dintr-o cultură în altă cultură. De asemenea, coordonatoarea mea de doctorat m-a inspirat prin faptul că dumneai este un profesor desăvârșit și un interpret bun de conferințe. Am hotărât să merg pe acest drum.

(w670)

DC News: Titlul tezei tale este „Transferuri culturale, calitatea discursului și gestiunea erorilor în activitatea de interpretariat în cadrul conferințelor". Dă-ne exemplu de un obstacol lingvistic și cultural care poate apărea în procesul de interpretariat simultan?

Ce poți spune cu ușurință într-o limbă nu poți spune exact la fel în altă limbă pentru că riști să jignești publicul sau pentru că riști să greșești din punct de vedere cultural. M-am axat pe tehnica reformulării.

DC News: Vrei să pleci din România?

Este o întrebare interesantă. Cred că depinde foarte mult de oportunități. De obicei, nu-mi fac planuri pe termen lung, sunt spontană și creativă. În același timp, cred că se poate face performanță și în România. Vreau să mulțumesc Ambasadei Franceze din România, Institutului Francez și Agenției Universitare a Francofoniei, partenerii concursului. Le mulțumesc pentru organizarea excepțională și pentru faptul că au considerat că teza mea de doctorat merită să ajungă la un public internațional.

DC News: Nu este greu să faci o teză de doctorat fără să... plagiezi?

Dacă ne organizam foarte bine timpul, nu este greu să faci o teză fără să plagiezi. Trebuie doar să citim mult, să scriem, să avem discuții cu profesorii. Până la urmă, teza de doctorat ar trebui să însemne că ne punem amprenta asupra unui domeniu. Vreau ca acești ani în care am muncit să nu fie timp irosit, ci timp folosit cu un scop anume pentru a comunica fără bariere.

DC News: Ce reproșezi sistemului de învățământ din România?

Niciodată nu a stat în natura mea să mă plâng. Mereu am încercat să vin cu soluții pentru probleme. De exemplu, încă din liceu am militat pentru integrarea persoanelor cu dizabilități în sistemul educațional, eu însămi fiind cu dizabilități. În urma eforturilor mele, au apărut și roadele. Este un cuvânt greu să reproșez. Până la urmă, ține și de noi, ca doctoranzi, încotro ne îndreptăm cercetarea. Fiecare sistem are plusuri și minusuri, dar barierele sunt făcute pentru a fi depășite.

DC News: Pe lângă tot ce v-am spus despre victoriile sale din educație, mai este un lucru de spus: Larisa Maria Nechita a reușit să devină un nume fiind nevăzătoare.

În Sibiu, mă deplasez singură, cu cățelușa Tina. Am călătorit singură cu ea în America, în cadrul unui proiect. În Senegal a fost o provocare. Eram prima dată în Africa, nu știam cât de cunoscut este acest concept acolo. Organizatorii concursului au fost înțelegători și i-au informat pe toți despre Tina. Am găsit o toleranță surprinzătoare din partea oamenilor. Cred că am transmis un mesaj important - că persoanele cu dizabilități reprezintă un grup important care nu trebuie să fie exclus de la niciun eveniment social. Nu a fost ușor, dar mi-a plăcut foarte mult. Sperăm să mai călătorim împreună și pe viitor. De trei ani sunt utilizator de câine-ghid. Mi-am dat seama că nevăzătorii pot duce o viață independentă. Cu sprijinul unei asociații - Angel Dog, am ajuns să o am pe Tina. În Sibiu, suntem independente. Cunoaștem orașul. Am călătorit împreună și în SUA, așa cum ți-am zis.

(w670) 

Larisa Maria Nechita, un nume de care veți mai auzi. Larisa Maria Nechita, un om care ne-a învățat că nu există obstacole care nu pot fi depășite. Larisa Maria Nechita, un om care ne-a demonstrat că oamenii cu dizabilități sunt ”mai mult ca perfecți”.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel