Chirieac: Noi ne puneam noroi în cap, Trump ne găsea curați

Bogdan Chirieac, prezent la Washington la întâlnirea istorică dintre Klaus Iohannis și Donald Trump, a făcut o analiză a întregului eveniment. Chirieac apreciază discursul lui Donald Trump ca fiind unul dintre cele mai laudative al unui șef de stat străin la adresa țării noastre, iar mesajul SUA este unul clar: susținere necondiționată pentru România. 

"Cred că lucrul cel mai important este că președintele Trump în tot discursul său și în toate răspunsurile pe care le-a dat la întrebări nu a avut decât cuvinte de apreciere la adresa României. A spus de la bun început că România a făcut progrese importante, că este un aliat de nădejde, că este al patrulea din punctul de vedere al militarilor care participă în teatrele de război, a amintit despre cei 23 de soldați români care și-au pierdut viața  luptând cot la cot cu SUA. A vorbit despre democrație, despre nevoia unui parteneriat strategic întărit și despre investiții în economie, ceea ce pe noi ne interesa foarte mult.  Eu nu am auzit un președinte american să fie atât de laudativ la adresa României.

Acum în 2017, la Washington președintele Trump chiar în fața unor întrebări puse de către ziariști români la modul că 'spriijiniți lupta împotriva corupției în România' , președintele Trump afirmă că 'sprijinim România'. Alt jurnalist spune 'da, dar nu vă deranjează? Investitorii americani nu sunt deranjați de corupția din România?' La care președintele Trump spune "investitorii americani vin în România și iubesc România pentru că sunteți pro americani”.

Deci nici măcar acolo, la întrebări dure, directe care ar fi trebuit să-l facă pe președinte să reproșeze ceva țării, establishmnentului, oamenilor politici, cum se întâmplă, noi suntem mult mai critici decât a fost de la începutul discursului și până la sfârșit președintele Trump. Mi se pare incredibil acest lucru," spus Bogdan Chirieac. 

Analistul a observat insistența cu care Donald Trump vorbea laudativ la adresa României chiar în ciuda unor întrebări nu prea prietenoase ale jurnaliștilor români. 

"Prima parte a întâlnirii dintre președintele Iohannis și președintele Trump s-a desfășurat în Biroul Oval, în prezența delegațiilor: ministrul de Externe american, ministrul Comerțului, șefi de Agenții. Statele Unite sunt foarte interesate de energie în România.  Americanii știu bine la ce să se aștepte din partea României și ce resurse formidabile sunt. Dar este tulburător, vedeți ce înseamnă presa și imaginea atât de ostilă lui Donald Trump: eu nu am văzut un președinte american de-a lungul timpului, deși mă gândesc și la George W. Bush în 2002 și în 2004, care să aibă un discurs atât de călduros la adresa României. Noi tot încercam să ne punem noroi în cap și Trump ne găsea albi și curați. Incredibil acest lucru. Mi se pare foarte important. Deci SUA chiar vor să construiască în România, am această senzație," a mai spus Chirieac. 

Totodată, el a apreciat că președintele Klaus Iohannis a reprezentat foarte bine România la această întrunire foarte importantă, iar concluzia este că Statele Unite au transmis un mesaj clar, de susținere necondiționată pentru țara noastră. 

"Eu cred că România a fost bine reprezentată de președintele Klaus Iohannis: și ca statură și ca prezență, și ca limbă engleză corect vorbită și ca discurs, nici o clipă plictisitor, nici o clipă îndelung. Ați văzut cum sunt intervențiile aici, extrem de dure. Eu cred că președintele Iohannis a reprezentat foarte bine România în această vizită. 

Statele Unite susțin necondiționat România. Donald Trump nu a pus nicio condiție. A spus foarte clar că sprijină România, sprijină președintele României. Dacă România își va face rău, o va face singură, acest lucru se datorează politicenilor români, nu ambasadei americane. Este susținere necondiționată. Între aliați până la urmă, este un lucru normal," a încheiat Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel