Intesa Sanpaolo anunță disponibilizări

Banca
Banca

Intesa Sanpaolo SpA a anunţat luni că planificata achiziţie a activelor viabile ale celor două bănci care se confruntă cu probleme financiare - Veneto Banca şi Popolare di Vicenza - ar putea duce la închiderea a aproximativ 600 de sucursale şi renunţarea la aproximativ 3.900 de angajaţi, printr-un program de plecare voluntară, transmit Bloomberg, AP şi Reuters. 

Acţiunile Intesa au urcat luni dimineaţă cu 3,6% la Bursa de la Milano. 

Duminică, Italia a început închiderea celor două bănci veneţiene într-o tranzacţie care ar putea costa statul până la 17 miliarde de euro (19 miliarde de dolari), activele viabile urmând să ajungă la Intesa, cel mai mare grup bancar italian de retail. 

Guvernul de la Roma va plăti Intesa 5,2 miliarde de euro (5,82 miliarde de dolari) pentru preluarea activelor viabile ale celor două bănci regionale. 

Duminică, ministrul Economiei, Pier Carlo Padoan, a anunţat că, pe lângă cele 5,2 miliarde de euro, statul va oferi Intesa garanţii suplimentare de până la 12 miliarde de euro pentru acoperirea potenţialelor pierderi provocate de creditele neperformante ale Veneto Banca şi Popolare di Vicenza. 

Banca Centrală Europeană a confirmat că cele două instituţii financiare italiene vor fi închise şi a apreciat că "în mod repetat Veneto Banca şi Popolare di Vicenza au încălcat cerinţele privind capitalul ale autorităţilor de supervizare". De asemenea, BCE a informat că le-a acordat timp celor doi creditori să-şi prezinte planurile de recapitalizare, dar aceştia nu au putut oferi soluţii viabile. 

Miercuri, cel mai mare grup bancar italian de retail, Intesa Sanpaolo SpA, a anunţat că ar putea cumpăra activele viabile ale Veneto Banca şi Popolare di Vicenza, excluzând toate creditele neperformante şi riscurile legale. 

Intesa va finaliza tranzacţia dacă nu va fi afectat indicele său de adecvare a capitalului şi acordarea dividendelor, se arată într-un comunicat al creditorului italian. 

"Prin urmare potenţiala tranzacţie exclude orice majorare a capitalului pentru Intesa Sanpaolo," precizează instituţia financiară, care exclude de la achiziţionare toate tipurile de împrumuturi cu probleme şi obligaţiunile subordonate emise de cele două bănci veneţiene. 

Guvernul de la Roma intenţionează să conducă operaţiunea de salvare, dar autorităţile de concurenţă ale UE au cerut o injecţie privată de capital în schimbul aprobării asistenţei financiare. Necesităţile de capital ale celor două bănci regionale sunt estimate la 6,4 miliarde de euro, au declarat recent pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. 

Băncile italiene, care au pompat deja 3,4 miliarde de euro în alţi creditori cu probleme, nu vor să mai injecteze bani, deşi ar fi mai costisitor pentru ele dacă Veneto Banca SpA şi Popolare di Vicenza sunt închise, susţin sursele. 

Anul trecut, băncile, asigurătorii, fundaţiile bancare din Italia şi banca de stat CDP au fost de acord să înfiinţeze un fond numit "Atlas", pentru sprijinirea creditorilor cu probleme, un plan sprijinit de stat pentru a evita o criză în al patrulea sistem bancar al zonei euro. 

În schimbul finanţărilor oferite de băncile private, Guvernul italian a acceptat să revizuiască prevederile legislative privind falimentul pentru a facilita vânzarea creditelor neperformante. 

Grupurile bancare italiene deţin aproape o treime din creditele neperformante, fiind pe primul loc în zona euro. Băncile din Germania deţin doar 2,6% din împrumuturile neplătite, în timp ce Grecia şi Cipru aproape jumătate din totalul NPL, arată datele recente publicate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA). 

În februarie, Parlamentul italian şi-a dat acordul pentru un plan de 20 de miliarde de euro (21 de miliarde de dolari) destinat sprijinirii băncilor locale. 

Guvernul de la Roma caută modalităţi pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi şi îi protejează pe contribuabili. 

Instituţiile financiare vor putea solicita preventiv recapitalizare, injecţii de capital şi garanţii de stat. 

Aprobarea parlamentară pentru planul Guvernului de 20 de miliarde de euro era necesară pentru a permite statului italian să contracteze noi datorii. Povara datoriei publice a Italiei, echivalentă cu 133% din PIB, este a doua ca mărime din zona euro după cea a Greciei. 

Grupurile bancare italiene UniCredit SpA, Intesa Sanpaolo SpA şi Veneto Banca SpA sunt prezente şi pe piaţa din România.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel