Inspecția Judiciară, sesizată de Tudorel Toader. Augustin Lazăr, precizări

Augustin Lazăr spune că i-a explicat telefonic ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, motivele din cauza cărora nu poate trimite o copie a dosarului privind alegerile din 2009 la comisia parlamentară.

"Hotărârea de a nu da curs solicitării Comisiei este expresia unui proces decizional bine fundamentat, riguros şi etapizat, având la bază studiile realizate la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi nicidecum o decizie arbitrară”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Public şi în care procurorul general Augustin Lazăr face precizări legate de declaraţiile ministrului Tudorel Toader.

Lazăr explică de ce s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să dea o soluţie în această chestiune şi arată că problema priveşte întregul sistem judiciar.

"Cu referire la solicitarea adresată Consiliului Superior al Magistraturii de către  procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aceasta a fost justificată, între altele, de caracterul fără precedent al solicitării Comisiei, cu posibil impact şi consecinţe asupra întregului sistem judiciar. Se ridică astfel o chestiune de drept care interesează nu doar Ministerul Public, ci sistemul judiciar în ansamblu, anume problema condiţiilor în care un dosar judiciar poate fi pus la dispoziţia altor autorităţi sau instituţii, în afară celor cu atribuţii privind soluţionarea ori verificarea lui. Astfel, problema cu care se confruntă în acest moment PICCJ poate interesa, pe viitor, şi alte parchete, dar, în egală măsură, şi instanţele. De aceea, rezolvarea ei trebuie să fie unitară, atât în privinţa dosarelor de urmărire penală şi a lucrărilor aflate la parchete, cât şi în privinţa dosarelor aflate la instanţe, atât în privinţa dosarelor în curs de soluţionare, cât şi în privinţa dosarelor soluţionate şi indiferent de modul în care au fost soluţionate”, mai precizează Augustin Lazăr.

În acelaşi timp, procurorul general aşteaptă ca în prima şedinţă a CSM să se discute această problemă, răspunsul primit iniţial din partea Consiliului fiind unul "adminstrativ”.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel