INS: Managerii preconizează creşteri moderate în industria prelucrătoare şi în servicii în următoarele două luni

Managerii români estimează pentru următoarele două luni creşteri moderate în sectoarele servicii şi industrie prelucrătoare, respectiv o relativă stabilitate în sectoarele construcţii şi de comerţ cu amănuntul, reiese din ancheta publicată vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit datelor centralizate, în cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2019, managerii din industria prelucrătoare preconizează o creştere moderată a volumului producţiei până la finalul lunii noiembrie, cu sold conjunctural de plus 7%.

Cea mai mare creştere se estimează în activitatea de fabricare a hârtiei şi a produselor de hârtie (sold conjunctural +30%), urmată de activitatea de fabricare a produselor din tutun (sold conjunctural +28%). În privinţa numărului de salariaţi din industria prelucrătoare, rezultatele arată o relativă stabilitate în intervalul septembrie - noiembrie, cu un sold conjunctural de -4% pe totalul industriei prelucrătoare. De asemenea, în cazul preţurilor la produsele industriale se prognozează creştere moderată în următoarele două luni (sold conjunctural +7%).

Estimările managerilor din domeniul construcţiilor relevă o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%), pe parcursul următoarelor două luni ale anului. La capitolul numărului de salariaţi soldul conjunctural va fi 0%, indicând o relativă stabilitate a numărului de salariaţi. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creştere moderată a acestora (sold conjunctural +10%). În comerţul cu amănuntul, managerii au estimat, pentru următoarele două luni, o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -1%), în timp ce volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +7%). Totodată, angajatorii prognozează pentru perioada analizată un salt moderat al numărului de salariaţi, cu sold conjunctural de +9%. În perioada următoare, managerii societăţilor comerciale estimează o creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +11%). Conform estimărilor din luna august 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată, până la finele lunii noiembrie 2019, cu un sold conjunctural de +10%. În plus, se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%) în sectorul de servicii.

În viziunea managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +6%). Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Acesta este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă. Rezultatele publicate vineri de INS au fost obţinute prin intermediul anchetelor de conjunctură şi reflectă estimările realizate de către managerii întreprinderilor cu privire la tendinţele de evoluţie ale activităţii economice.

Sursa: AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel