INS - Guvern Dăncilă, SCANDAL. Precizări - cheie: INS nu primește instrucțiuni de la Guvern!

Institutul Național de Statistică face precizări în scandalul cu Guvernul, în urma precizărilor INS despre scăderea salariilor și inflație. 

Iată precizările de ultimă oră de la INS: 

”Institutul National de Statistică este una dintre structurile cele mai vechi ale administrației publice centrale din România. A fost creat prin Ordonanța Domnitorului Alexandru Ioan Cuza în anul 1859, la 12 iulie, astfel încât în 2019 la aceeași dată, INS va împlini 160 de ani de funcționare neîntreruptă.

După 1989 organizarea și funcționarea INS a fost reglementată inițial prin O.G. nr. 9/1992 aprobată prin Legea nr. 11 /1994. Porivit art. 1 alin. (1) din H.G. nr. 957/2005, INS a funcționat ca organ de specialitate al administrației publice centrale în subordinea Guvernului și în coordonarea Secretarului general al Guvernului.

[citeste si]

Urmare modificărilor intervenite în structura Guvernului prin înființarea Cancelariei Prim-ministrului, prin H.G. nr. 649/2016, INS a trecut în coordonarea directă a Prim-ministrului, coordonare exercitată prin Cancelarie.

Odata cu desființarea Cancelariei prin O.G. nr. 1/2017 s-a impus redefinirea cadrului de coordonare a INS concretizată prin Hotărârea de Guvern aprobată în ședința din 12 aprilie 2018, conform căreia "Institutul Național de Statistică se organizează și funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale în subordinea Guvernului și în coordonarea Prim-ministrului, prin Secretariatul general al Guvernului, cu personalitate juridică, având rol de organizare și coordonare a statisticii oficiale din România".

În concluzie, dincolo de orice supoziție, actul normativ aprobat în 12 aprilie vizează, exclusiv, cadrul legal de funcționare al INS.

Menționăm că inițierea acestui ultim act normativ datează încă din noiembrie 2017, inițiatorul fiind Institutul Național de Statistică.

În contextul discuțiilor apărute în spațiul public cu privire la datele furnizate de INS, facem următoarele precizări: - În conformitate cu Regulamentele Europene privind statisticile europene și naționale, oficiile de statistică funcționează ca organisme independente din punct de vedere profesional, a căror activitate se desfășoară fără nicio presiune din partea unor grupuri politice sau de interese sau din partea Uniunii sau autorităților naționale.

- În context, sunt precizate prin documente legale prerogativele conferite conducătorilor INS-urilor, implicit al INS România ca fiind "singurele persoane responsabile cu luarea deciziilor privind procesele, metodele, standardele și procedurile statistice, precum și privind conținutul și termenele de publicare a comunicatelor statistice și a publicațiilor statistice produse și difuzate" (articolul 5a din Regulamentul UE 2015/759).

- Potrivit paragrafului c) al aceluiași articol, conducătorul INS "acționează în mod independent în îndeplinirea sarcinilor statistice și nu solicită și nici nu primește instrucțiuni din partea vreunui guvern sau altei instituții, organism, birou sau entități".

- În spriritul și în litera prevederilor sus-menționate, INS nu a suferit niciun fel de ingerințe, intervenții sau presiuni de orice natură din partea vreunei autorități naționale.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel