Inflaţia în zona euro. Banca a redus dobânzile

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas neschimbată, la 1,2%, în iunie 2019, acelaşi nivel cu cel înregistrat în luna precedentă, arată o estimare preliminară publicată, vineri, de Eurostat.

Cifra comunicată de Eurostat este în linie cu estimările analiştilor şi mult sub obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

O veste bună este însă faptul că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut cu 1,2% în luna iunie, după un avans de 1% în luna mai. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări, a crescut până la 1,1% în luna iunie, de la 0,8% în luna mai, peste estimările analiştilor.

Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Banca a redus dobânzile şi a achiziţionat active în valoare de 2.600 miliarde euro, în încercarea de a aduce inflaţia aproape de obiectivul său ţintă de 2%. Estimarea publicată vineri de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, precum şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană să fie date publicităţii în data de 17 iulie.

Anterior, Eurostat a informat că rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a scăzut în mai 2019 până la 1,6%, de la 1,9% în aprilie, în timp ce în zona euro inflaţia a coborât până la 1,2%, de la un nivel de 1,7% înregistrat în aprilie. În rândul statelor membre UE, cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei se înregistra în România (4,4%), Ungaria (4%) şi Letonia (3,5%). La polul opus, ţările membre cu cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei au fost Cipru (0,2%), Portugalia (0,3%) şi Grecia (0,6%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel