Indonezia își mută capitala de la Jakarta. Numele noului oraș

Fotografie creată de Nothing Ahead, de la Pexels
Fotografie creată de Nothing Ahead, de la Pexels

Indonezia își mută capitala de la Jakarta din cauza inundaţiilor frecvente, a blocajelor traficului şi a calităţii slabe a aerului. Președintele a ales numele noului oraș, care va fi amplasat în două districte din provincia Kalimantanul de Est - Kutai Kertanegara şi Penjam Paser de Nord.

Noua capitală a Indoneziei, care va fi construită pe insula Kalimantan, se va numi Nusantara, cuvânt care înseamnă "arhipelag", informează Xinhua şi dpa. Un oficial de rang înalt a anunţat luni decizia în acest sens a preşedintelui ţării, Joko Widodo, conform Agerpres. 

"Tocmai am primit o confirmare directă de la preşedinte, vineri", a declarat ministrul planificării dezvoltării naţionale, Suharso Monoarfa, la o întâlnire cu comitetul special pentru noua capitală, la Camera Reprezentanţilor din Jakarta.

Ministrul a explicat că numele de Nusantara a fost ales deoarece era bine-cunoscut de multă vreme. "Este emblematic pe plan internaţional, uşor şi descrie arhipelagul Republicii Indonezia", a spus Monoarfa, adăugând: "cred că suntem toţi de acord".

Parlamentul urmează să voteze marţi o lege pentru noua capitală, permiţând astfel începerea lucrărilor de construcţie anul acesta. Proiectul în valoare de câteva miliarde de dolari trebuia să înceapă în august 2020, dar epidemia de coronavirus a obligat guvernul să îl suspende.

Guvernul Indoneziei şi-a anunţat din aprilie 2019 intenţia de mutare a capitalei de la Jakarta, situată pe insula Java, cea mai populată din ţară. După câteva luni, Widodo a precizat că noul oraş va fi amplasat în două districte din provincia Kalimantanul de Est - Kutai Kertanegara şi Penjam Paser de Nord. El a apreciat că Jakarta nu mai corespunde, din cauza inundaţiilor frecvente, a blocajelor traficului şi a calităţii slabe a aerului.

Kalimantanul de Est are o populaţie de 3,7 milioane de locuitori şi o suprafaţă de 127.000 de kilometri pătraţi.

Nusantara urmează să fie centrul guvernamental, iar actuala capitală, Jakarta, cu o populaţie de 10 milioane, va rămâne centrul economic şi de afaceri al Indoneziei, ţara cu cea mai mare economie din sud-estul Asiei.

Un cutremur cu magnitudinea 6,7 s-a produs vineri în Indonezia 

Un puternic seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs vineri după-amiază în largul insulei Java din Indonezia şi a făcut să se clatine clădirile înalte din capitala ţării, Jakarta, informează DPA şi Reuters, potrivit Agerpres. 

Locuitorii din Jakarta au fost cuprinşi de panică şi şi-au părăsit locuinţele în mare grabă, însă autorităţile locale nu au raportat victime omeneşti şi nici pagube materiale.

"Am fost foarte speriată, cutremurul s-a produs dintr-o dată şi a fost foarte puternic", a declarat o bonă din Jakarta, Ani, în vârstă de 38 de ani. "Când am simţit că locuinţa începe să se clatine, l-am luat repede în braţe pe copilul angajatorului meu şi am fugit pe scări", a adăugat ea.

Seismul s-a produs la ora locală 16:05 (09:05 GMT), iar epicentrul său a fost situat la 52 de kilometri sud-vest de oraşul Sumur din provincia Banten, în apropiere de Jakarta, la o adâncime de 10 kilometri.

Cutremurul a fost resimţit şi în provincia West Java şi în Lampung, pe insula Sumatra.

Agenţia de meteorologie din Indonezia (BMGK) a anunţat că acest seism nu a avut forţa necesară pentru a provoca un tsunami.

Indonezia se află în aşa-numitul "Cerc de Foc al Pacificului", o zonă cu o puternică activitate seismică, unde mai multe plăci tectonice ale Pământului se intersectează şi provoacă un număr mare de cutremure şi evenimente vulcanice.

Luna trecută, un seism cu magnitudinea 7,4 s-a produs în partea estică a Indoneziei, declanşând o alertă de tsunami şi obligându-i pe rezidenţi să îşi părăsească locuinţele în mare grabă, dar care a provocat doar pagube materiale minore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel