India a pierdut contactul cu Vikram la aselenizare. Visul de a ajunge pe Lună, aproape spulberat

India a pierdut contactul, sâmbătă, cu un modul spaţial pe care l-a trimis spre Lună şi care se afla în curs de aselenizare, conform unui anunţ făcut de preşedintele agenţiei spaţiale indiene (Indian Space Research Organisation - ISRO), transmite Reuters.

India doreşte să fie prima ţară care aselenizează la polul sud selenar.

Vikram, modulul de aselenizare al misiunii Chandrayaan-2 urma să efectueze o aselenizare uşoară, controlată, în apropierea polului sud al Lunii, unde oamenii de ştiinţă susţin că ar putea exista apă îngheţată. ISRO a pierdut contactul în timp ce modulul desfăşura manevrele de aselenizare.

"Analizăm datele", s-a limitat să comenteze preşedintele ISRO, K Sivan.

Modulul de aselenizare construit de India se afla pe orbita Lunii şi a început să coboare spre suprafaţa acesteia vineri, la ora 20:07 GMT. Oamenii de ştiinţă au pierdut contactul în perioada penultimului stadiu al aselenizării.

"Coborârea lui Vikram s-a desfăşurat normal, conform planurilor şi a putut fi urmărită până la altitudinea de 2,1 km. Apoi comunicaţiile cu modulul de aselenizare s-au oprit", conform unui oficial ISRO.

Modulul a primit numele Vikram în onoarea lui Vikram Sarabhai, considerat părintele programului spaţial indian.

India, ambiție de a ajunge pe Lună

Această misiune spaţială fără echipaj uman, lansată pe 22 iulie, are ca obiectiv principal tocmai plasarea unui modul de asolizare şi a unui robot mobil în proximitatea polului sudic al Lunii, la o distanţă de 384.000 de kilometri faţă de Terra.

India are ambiţia de a deveni a patra ţară din lume care reuşeşte să plaseze un vehicul spaţial pe suprafaţa Lunii, după Rusia, Statele Unite şi China. O sondă israeliană a ratat tentativa sa de aselenizare în aprilie şi s-a prăbuşit pe suprafaţa Lunii.

Robotul indian, denumit Pragyaan, trebuie să îşi îndeplinească misiunea pe durata unei zile lunare, echivalentul a 14 zile terestre. El urmează să studieze rocile şi caracteristici ale scoarţei selenare.

Programul spaţial indian s-a remarcat în ultimii ani combinând ambiţia şi sobrietatea bugetară, cu costuri operaţionale mult mai mici decât cele ale altor ţări, dar şi prin dezvoltarea sa într-un ritm accelerat.

ISRO intenţionează să trimită până în 2022 un echipaj de trei astronauţi în spaţiu, în cadrul primei misiuni spaţiale cu echipaj uman. Cercetătorii indieni lucrează şi la dezvoltarea unei staţii spaţiale proprii, a cărei lansare este prevăzută în deceniul următor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel